2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

A Fidesz nem tágít, a katasztrófavédelemre hárulhat a feladat

2015. november 24., kedd 20:47, frissítve: kedd 19:31

Továbbra is kitart a kormánypárt amellett, hogy jövőre a katasztrófavédelem végezze el a kéményseprést. A fideszes Kósa Lajos szerint a rezsicsökkentés egy újabb lépése, hogy évente egyszer ingyen végeznék el a szolgáltatást. Az ellenzék viszont alkotmányellenesnek és szakmaiatlannak nevezte a tervet.

A kéményseprők szolgáltatását jövőre már lehet, hogy a katasztrófavédelem biztosítja. A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvényjavaslatot – második nekifutásra – kedden tárgyalta az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága. Eszerint jövő év közepétől már a katasztrófavédelem végezné el a munkákat évente egyszer ingyen. A MSZP szerint a tervezet alkotmányellenes.

„Milyen biztonsági kockázata lesz annak, hogyha ez az átállás mégsem sikerül? Ne haragudjanak! Itt nem arról van szó, hogy milyen ruhát gyártanak a bv intézetben és jó lesz-e esetleg a kollégákra! Itt arról van szó, hogyha az a szolgáltatás nem sikerül, akkor abba ember halhat bele!” – mondta Harangozó Tamás országgyűlési képviselő.

A Fidesz szerint míg a szocialisták idején a piaci haszon volt a fő szempont, a mostani kormány a rezsicsökkentés oldalán áll.

„A szocialista gyakorlat az volt, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatás szorosan együttműködve a már egyébként privatizált szolgáltatók érdekképviseletével alakították ki, azért ment az egekbe a kéményseprő-ipari szolgáltatás ára” – jelentette ki Kósa Lajos, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke.

A Jobbik szerint kilátástalan helyzetbe hozták a kéményseprőket azzal, hogy senki sem egyeztetett velük.

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom egy dolgot fog szem előtt tartani a törvény tárgyalásánál, nevezetesen azt, hogy a munkavállalók érdekeit képviseljük. Megszüntessük azokat az anomáliákat, amelyek jelen vannak a szakmában, azt, hogy a munkavállalók arra legyenek rákényszerítve, hogy teljesítménybérbe végezzék a munkájukat, ne a minőségre helyezzék a hangsúlyt, hanem teljesítményre, ez egy nagyon rossz gyakorlat” – mondta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

A Gyurcsány-párt is azt kifogásolta, hogy a javaslatot a szakma bevonása nélkül dolgozták ki. „Nem látom azt, hogy miért ne lehetne olyan bizottsági ülést tartani, ahová egyébként idehívjuk ennek a szakmának a képviselőit, akik elmondanák, hogy szerintük – ha már ez a kormánynak az álláspontja – akkor mit és hogyan kellene tenni” – így Vadai Ágnes országgyűlési képviselő.

A honvédelmi bizottság végül 6 igen és egy nem ellenében elfogadta a javaslatot, ami így a parlament elé kerülhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!