2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

A Fidesz nem szigorítaná a korrupciós büntetéseket

2017. szeptember 18., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 17:43

Bár megígérte Gulyás Gergely, a Fidesz nem támogatta a Jobbik korrupcióellenes törvénymódosító javaslatát.

A Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében, ehhez nincs szükség aláírást gyűjteni népszavazáshoz, elég egy törvényjavaslat benyújtása. Ezt még vasárnap mondta az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke a Magyar Távirati Irodának. A kormánypárt ezzel lényegében előremenekülne az LMP-s Vágó Gábor népszavazási kezdeményezése elől.

Egy nappal később azonban már nem voltak ennyire elszántak a kormánypárti politikusok az igazságügyi bizottságban. A fideszes többségű testület nem támogatta azt a jobbikos törvényjavaslatot, ami fokozná a hivatalos személyek büntetőjogi felelősségét. Az indoklásuk szerint a büntetési tételek szigorítása nem rettent el senkit a bűncselekmény elkövetésétől, holott a szocialista kormányzás idején ők is ezt szorgalmazták.

„Mi nem a büntetési tételkeretben látjuk egyébként a megoldást, hanem sokkal inkább, hogy az elévülési időt meghosszabbítsuk. Mert ugye nagyon sokáig a bizonyos korrupciós bűncselekmények azért nem jutnak a... nem tudnak a hatóságok tudomására jutni, mert mind a két fél, tehát az adós és az elfogadó is egységben van, de ez az egység egy bizonyos idő után megbomolhat” – mondta Vas Imre, a Fidesz igazságügyi bizottságának alelnöke.

„Most a Fidesz lop, és nem az MSZP” – reagált a jobbikos képviselő a fideszesek magyarázatára. Staudt Gábor szerint csak kifogásokat keres a kormánypárt arra, hogy miért nem támogatják a törvénymódosítást. „Vas Imre most örülhet, mert most egy fél órája benyújtottuk azt a javaslatot, ami esetében a korrupciós bűncselekményeknek az elévülését a jövőben legalább 12 évre emelné. Ide fog jönni az a javaslat is a bizottság elé, akkor önnek lehetősége lesz arra, hogy a szavahihetőségét bizonyítsa, és támogassa ezt a javaslatot” – tette hozzá.

Az antikorrupciós népszavazást a Momentum Mozgalom is támogatja. A párt elnöke bejelentette: pártja is benyújt megfontolásra egy antikorrupciós törvénytervezetet a parlamenti frakciók vezetőinek.

„Az egyik a vizsgálóbizottságok megerősítése: parlamenti vizsgálóbizottság előtt aki hazudik, az ugyanúgy hamis tanúzást követ el a büntető törvénykönyv tényállása szerint.  A második a vagyonnyilatkozatokra vonatkozik: amelyik politikus a vagyonnyilatkozatában valótlan tényt állít, az innentől kezdve bűncselekményt követ el, és hivatalból eljárást kell indítani. A harmadik pedig a propagandamédia elleni fellépésről szól, mégpedig állami támogatási moratóriumot fogunk meghirdetni kormányon, ami azt jelenti, hogy elzárjuk a pénzcsapokat a propagandamédia termékei elől, és ezzel már az első nap sok százmillió forintot fogunk megspórolni a magyar adófizetőknek” –  részletezte Fekete-Győr András elnök.

A Momentum elnöke szerint ugyanakkor nem elég módosítani és szigorítani a büntető törvénykönyvet, de a legfőbb ügyészt is vissza kell hívni pozíciójából, emiatt új népszavazási kérdést adtak be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!