2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

„A Fidesz Magyarországán ezt is meg lehet tenni”

2017. augusztus 10., csütörtök 22:54, frissítve: péntek 10:35

Hallgat a kiemelt sportfejlesztésekért felelős állami cég a Népstadion bontásáról. A törmelék egy részét a zöldhatóság szerint jogsértően tárolják egy dél-pesti területen. A hivatal a hulladék elszállíttatására kötelezte az egyik bontócéget, de a társaság fellebbezett a határozat ellen.

Egy dél-pesti elhagyatott ipari területre vitték a törmeléket, ami az Átlátszó.hu nevű oknyomozó portál szerint a Népstadion, újabb nevén a Puskás Ferenc Stadion bontásából származik.

A stadiont közel 4 milliárd forintért bontotta el két cég, az egyik a Föld-Trans Kft. A szerződés kikötötte, hogy a törmeléket engedélyezett lerakóba kell vinni, amit írásban kell igazolni a Nemzeti Sportközpontok nevű állami cégnek, amely megrendelte a Népstadion bontását. A hulladék egy része mégis a dél-pesti területre került, amelyet A Föld-Trans Kft. tulajdonosa bérel egy másik cégen keresztül.

„Elvileg minden hulladék lerakására szigorú előírások és szabályok vannak, tehát elvileg csak úgy leszórni egy területre azért elég nehezen elképzelhető bármilyen hulladékot” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője.

Hasonlóra jutott a környezetvédelmi hatóság is. A hivatal munkatársai június elején jártak a helyszínen, majd arra kötelezték a Föld-Trans Kft.-t, hogy szállíttassa el az építési törmeléket. Csakhogy a cég fellebbezett a hatósági döntés ellen. Úgy tudjuk, a kft. a jogorvoslati kérelemben arra hivatkozik, hogy nem hulladékot tárol Dél-Pesten, hanem hasznos anyagot, amelyet később értékesít. Az MSZP-nél a Fideszt okolják a történtekért.

„Tök mindegy nekik a környezet, a terhelés, a szabályok betartása, ha valami haveri cégnek úgy tetszik, hogy ő szabálytalanul tárolja vagy szállítja a hulladékot, akkor azt megteszi, és úgy tűnik, hogy a Fidesz Magyarországán ezt meg is teheti, mert a lóvé az első” – mondta Bárány Balázs, a párt elnökségi tagja.

A Föld Trans Kft. tulajdonosa azt mondta, hogy a Népstadion bontásáról szóló szerződés értelmében csak a megbízó nyilatkozhat. A Nemzeti Sportközpontok a Hír TV levelére nem válaszolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!