2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

A félretett nyereségből tömik be az állam okozta lyukakat

2017. március 3., péntek 21:44, frissítve: szombat 10:59

Csaknem tízmilliárd forinttal tartozik az állami kukaholding a szemétszállítást végző fővárosi cégnek. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ideiglenesen a korábban félretett nyereségéből és beruházásai elhalasztásával próbálja ideiglenesen betömni a költségvetésében keletkező lyukat. A fővárosi szemétszállítás havonta 2,2 milliárd forintba kerül.

A hulladékgyűjtést Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. végzi el, de a számlázás egy tavaly létrehozott állami cég feladata. A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nek (NHKV), vagyis az állami kukaholdingnak kellene kifizetni az önkormányzati céget.

„Azért az eléggé érdekes, hogy október elseje óta az NHKV, tehát a koordináló szerv az FKF-nek nem fizetett egyetlenegy forintot sem, tehát jelen pillanatban ott tartunk, hogy lehet, hogy likviditási problémái lesznek ennek a társaságnak is. Amivel, lássuk be, hogy a közszolgáltatás igen erőteljesen veszélybe került a fővárosban” – mutatott rá a problémára Király András, a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 elnöke.

Az FKF költségvetésében egy csaknem tízmilliárd forintos lyuk tátong, amit a tavaly félretett nyereségből és a 2017-re tervezett beruházások elhalasztásával tömtek be ideiglenesen.

„Az NHKV-val még nem történt meg a 2016. évi elszámolás, így az FKF Nonprofit Zrt. bevételi igénye az előző évre vonatkozóan 5,3 milliárd forint, míg idén januárra és februárra, olyan 4, közel 4,5 milliárd forint, összesen tehát ez év február végig közel 10 milliárd forintot kellett a társaságunknak megelőlegeznie, megfinanszíroznia” – mondta a Hír TV-nek Dorogi Gabriella, az FKF Zrt. szóvivője.

Egy nyereséges cégből csinált a kormány napi finanszírozási gondokkal küszködő vállalatot – ezt már az LMP fővárosi képviselője mondta.

„Egy teljesen fölöslegesen közbeiktatott szerv semmi mást nem csinál, de tényleg semmi mást nem csinált, mint rontott a helyzeten. Gyakorlatilag túl azon, hogy komoly milliárdos veszteséget okoz a főváros költségvetésének, gyakorlatilag most olyan finanszírozási nehézségek elé nézhet, ami gyakorlatilag az ellátást is veszélyezteti” – fejtette ki Csárdi Antal.

Tudnak a problémáról és nem fog leállni a fővárosban a szemétszállítás – mondta a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke.

„Én a saját területemen, tehát a dél-dunántúli régióban ismerem az ügymenetet, ott már megtörténtek azok a szerződéskötések és megállapodások, amelynek köszönhetően a helyi cégekkel együttműködve az új struktúrában folyik a hulladék elszállítása és kezelése. Én biztos vagyok abban, hogy a fővárosban is fel fog gyorsulni ez a folyamat. Kizártnak tartom, hogy a kormány vagy akár a fővárosi önkormányzat azt megengedné, hogy olyan állapotok legyenek Budapesten, mint például Nápolyban voltak nem olyan régen” – nyilatkozta Bánki Erik.

Nápolyban az elmúlt években többször válsághelyzet alakult ki, mert leállt a hulladékszállítás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!