2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

A felére csökkent a fogyatékkal élők bére

2017. május 30., kedd 23:34, frissítve: szerda 09:09

Felére csökkent áprilistól a munkarehabilitáció keretében foglalkoztatott fogyatékkal élők bére – az ellenzék szerint a kormány ismét a legelesettebbeket sújtja. A Fidesz-frakció szóvivője azonban állítja, tudnak a problémáról, és dolgoznak a megoldáson.

Tóth Bálint súlyos látássérült, bár a világból alig 15 százalékot lát, szeretett volna ebbe a pincérszakmába belekóstolni. A Salva Vita Alapítvány Neked munka, nekem álom! programjában erre lehetőséget kapott.

– Nagyon tetszik, mert kedvesek az emberek, az itt dolgozó emberek és a vendégek is, mindenki nagyon kedves.
– Miért pont a pincérkedés?
– Kíváncsi voltam a felszolgálásra, milyen az, már láttam több helyen is, hogy a pincérek viszik ki az italokat és ételeket, és úgy voltam vele, hogy szeretném én is kipróbálni, hogy milyen felszolgálni, meg a kulisszák mögé betekinteni.

Pincér, cukrász, állatgondozó vagy tűzoltó – összesen 226-an csatlakoztak idén a többnapos programhoz.

Léh Adrienn Lenke születése óta hallássérült, azért is küzd, hogy feliratozzák a mozifilmeket. Mindenkit bátorságra biztat. „Lehet, hogy meg tudjátok valósítani, amit szeretnétek, ismerjétek meg ezt a munkát, az embereket, segítsél adni neki tanácsot, hogy ők tudjanak segíteni neked, például hasból mondom: tűzoltó akar lenni. Miért ne lehetne tűzoltó? Nem kell hogy elmenjen tűzbe, de telefonálni, kommunikálni, mozgássérültnek, vakoknak, látássérültnek telefonálni lehetne” – mondta.

A munkaerőpiaci esély a társadalmi befogadás egyik legfontosabb eszköze – emelte ki a szociális államtitkár.

„Az elmúlt hat évben 15-16 százalékról 30 százalék fölé emelkedett a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatási rátája, ez egy nagyon fontos eredmény, de van hova lépni” – mondta Czibere Károly.

A munkarehabilitáció keretében foglalkoztatott fogyatékkal élők azonban nem jártak jól. A Párbeszéd hívta fel arra a figyelmet, hogy áprilistól felére csökkent az érintettek bére.

„A minimálbér 30 százaléka helyett a kötelező legkisebb órabér 30 százaléka alapján kapják a fizetésüket, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eddig kapott bérüknek a felét kapják meg. Egészen elfogadhatatlan, tényleg visszataszító, hogy Balog Zoltánék és az egész kormány megint a legelesettebbekbe rúg, miközben Mészáros Lőrinc óránként keres 11 millió forintot” – nyilatkozta Szabó Tímea, a párt társelnöke.

A Fidesz-frakció már szembesült a problémával – reagált Halász János a Hír TV felvetésére. „A mostani, hétfői frakcióülésen már beszéltünk is róla, azt gondoljuk, az lenne a helyes, ha ez nem így történne, ezért az illetékes kabinetünk és munkacsoport elkezdett foglalkozni vele, hogy minél előbb lehessen ezt kezelni” – mondta.

Az ellenzék a mostani körülbelül 220 forintos órabér helyett 1000 forintot javasol a munkarehabilitációban résztvevőknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!