2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Vitték a lapot, mint a cukrot a Népszabadság melléklete miatt

, ,

2016. október 20., csütörtök 22:04, frissítve: csütörtök 22:36

Nyár óta ügyködhettek a Népszabadság felfüggesztésén – erre utal, hogy a szerkesztőség képviselőjét nem vették be a kiadó cég felügyelőbizottságába. Az újságíró ezért pert indít egy jogvédő szervezet segítségével. Az újság nyolcvan munkatársából egyébként tízet berendeltek dolgozni jövő hétfőre. Az Index hírportál úgy tudja: nincs szó a lap feltámasztásáról – az érintetteknek a Mediaworks egyéb kiadványain kell dolgozniuk. Közben ma megjelent a Népszabadság, a Fedél Nélkül mellékleteként.

A felfüggesztett napilap neve volt a hívószó az aluljáróban. A hajléktalanok lapjában, a Fedél Nélkülben 12 oldalon búcsúztak a Népszabadság munkatársai. „Egy szerkesztőség hajléktalanjai ők” – olvasható a címlapon.

– Tőlem vettek körülbelül százan.
– És mit mondtak, mind a Népszabadság miatt?
– Mind a Népszabadság miatt.
– Egyébként egy átlagos napon mennyien vásárolnak?
– Olyan harmincan.

A Fedél Nélkülinek nincs ára, most sem volt, mindenki annyit ad az újságot terjesztő hajléktalanoknak, amennyit gondol. De most általában többet gondoltak a vevők, mint szoktak. Volt, akinek 1000 forintot is megért a Népszabadság melléklet.

A Népszabadság szerzői áthallásosan, a lap sorsán át írtak a hajléktalanságról és a szegénységről. „A Népszabadság bezárását gazdasági okokkal próbálták magyarázni, ezek cinikus hazugságok voltak. Az, hogy ma milyen roham volt a Kürt utcában a Fedél Nélkülre, pontosan mutatja, hogy a Fedél Nélkül sikerének vannak gazdasági sikerei, tehát hogy az eladók is hisznek, a Menedék Alapítvány és mi is hiszünk ennek a kiadvány financiális sikerében. Nekünk nagy öröm, hogy ez mind a hajléktalan árusoknál fog maradni” – így Gergely Márton, a Népszabadság főszerkesztő-helyettese.

A Népszabadság üzemi tanácsa és a lapnál működő szakszervezet az egyik jogvédő szervezet segítségével perli a kiadót. „Ezeket az eljárásokat azért indítottuk meg, hogy a munkavállalók helyzetén javítsunk. Nyilvánvaló, hogy a Népszabadság bezárása már nem csinálható vissza, egy bíróság nem lesz képes orvosolni azokat a jogsértéseket teljes egészében, amelyek itt történtek. Viszont arra van lehetőségünk, hogy a most folyamatban lévő jogsértéseket – hogy a munkavállalókat nem tájékoztatják, hogy nem férnek hozzá az ímélfiókjaikhoz, hogy még mindig van, aki nem vehette át a személyes tárgyait – a bíróság képes lehet orvosolni” – magyarázta Dojcsák Dalma szólásszabadság-szakértő.

Az előfizetők érdekeinek képviseletéért az egyik szélsőbaloldali párt pertársaságot alapít.

„Van már bizonyítékunk arra, hogy a Mediaworks banki számlabekérőt juttatott el az előfizetőinek október 12-én úgy, hogy október 8-án már teljesen biztos volt abban, hogy az újság nem fog megjelenni. Ennek ellenére a bankok végrehajtották, és leemelték az előfizetési díjakat. Nem szabad megengednünk, hogy ilyen, a sajtószabadságot komolyan érintő ügyben a maffiamódszerekhez igen hasonlatos pénzbegyűjtési módszereket alkalmazzanak” – fogalmazott az Európai Baloldal elnöke, Vajnai Attila.

A hónap elején a Mediaworks a Népszabadság veszteségeire hivatkozva egyik napról a másikra függesztette fel a lap kiadását. Egyes hírek szerint kormányközeli üzletemberek jobboldali lapot faragnának a Népszabadságból, amelynek irányultsága az alapítása óta baloldali volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!