2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

A dupla családi pótlék ellenére is meg kell húzni a nadrágszíjat

2017. augusztus 26., szombat 10:27, frissítve: szombat 10:53

Akár 30-40 ezer forinttal is megterhelheti a családi költségvetést a szeptemberi iskolakezdés. A tanulók ruháztatása, a füzetek, könyvek és írószerek beszerzése mellett sokan a digitális eszközöket is ilyenkor szerzik be. Az idén ugyan újabb évfolyam kap ingyenes tankönyvet, de az iskolák és a tanárok egyre nehezebb helyzetben vannak.

Több száz családot keresett fel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet adománycsomagokkal a vakáció utolsó napjaiban. Az iskolakezdés ugyanis nem egyszerű. „A csomagban az iskolakezdéshez szükséges, jó minőségű tanszerek vannak, illetve olyan eszközök, mint például füzet, toll, körző, vonalzó” – mondta Révfalvi Dóra, a segélyszervezet országos segélyközpontjának vezetője.

„A munkahelyemen kapunk iskolakezdési támogatást, ami a két fiú után 50 ezer forint. A tanszerekből igyekszünk a nem túl drágákat megvenni, és még szükség van néhány ruhára és cipőre, úgyhogy el szoktuk költeni az összeget” – mondta egy anyuka.

Akinek nem jár munkáltatói támogatás, annak a nyár utolsó heteiben össze kell húznia a nadrágszíjat – még a duplának mondott családi pótlék ellenére is.

Ettől az évtől újabb évfolyam kap ingyen tankönyvet az államtól. Az uniformizált csomagban ugyanakkor minden tantárgyhoz egyfajta könyv jár. Ha a tanárok másból tanítanának, azt saját költségből kell megvenni. „Az, hogy most a nyíregyházi Krúdy Gimnáziumban van-e, vagy az Illyésben Budaörsön vagy éppen Győrben, a Révay Gimnáziumban, ugyanaz. Lehet, hogy más kellene ebben vagy abban az iskolában, a tanár mást szokott meg, mást szeret, vagy az ottani gyerekeknek az jobb lenne, mint emez, tehát a választásban beszűkült a területünk, lényegében egy darab tankönyv van minden tantárgyból minden évfolyamon” – mondta Árendás Péter, a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója.

De nem csak ez a gond a 2011-es oktatási törvény központosító törekvéseivel. „Volt egy éves költségvetés, az ember pontosan tudta, hogy erre jut majd, erre nem jut. Most nem tudom, mennyi pénze van az iskolának, tehát nincs éves költségvetés ősszel a birtokomban, amely alapján szeptember elején tudnám, hogy hol tartunk” – tette hozzá Árendás Péter.

A rendszer abszurditása több tízezer embert vitt utcára az előző tanévben. Tanárok, diákok és szülők együtt követeltek magasabb pedagógusbéreket, korszerűbb alaptantervet és intézményi autonómiát. A mozgalom egyik motorját jelentő tanárszervezet elnöke szerint a pedagógusok láncra vannak kötve.

„Nézze, azt, hogy kudarc, nem lehet tagadni. A kormányzat nagyon magabiztosan söpörte le a kezdeményezéseket, amelyeket elé tettünk” – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

A készülő új alaptanterv is heves szakmai vitákat kavar. Néhány éven belül pedig 40 ezer tanár megy nyugdíjba anélkül, hogy lenne utánpótlás. A jelenlegi forrásoknál másfélszer többre lenne szükség, máskülönben maradnak a lesújtó PISA-eredmények, és Magyarország 25 ezer funkcionális analfabéta iskolás országa marad.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!