2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

A droglegalizáció az egész társadalmat veszélyezteti

Sikerrel zárult a Drogkutató Intézet kétnapos marihuána legalizációról szóló szakmai konferenciája. A szakma elismert szereplői mellett a politikai döntéshozás képviselőinek vitájára is sor került, Ferencz Orsolya Ungár Péterrel folytatott eszmecserét a marihuána legalizáció veszélyeivel kapcsolatban.

  • A droglegalizáció az egész társadalmat veszélyezteti

A Drogkutató Intézet kétnapos konferenciát szervezett a droglegalizáció politikai – és társadalomfilozófiai kérdései megvitatására. A droglegalizáció kérdése nemcsak az egyéni szabadság, az egészségügyi kérdések és a büntetőjog területét érinti, hanem szorosan kapcsolódik az állam szerepéhez, a társadalmi normákhoz és az etikai megfontolásokhoz is.

A droglegalizáció társadalmi- és politikafilozófiai vonatkozásainak számos aspektusa érintésre került konferenciákon, több különböző területről érkező drogpolitikai szakértővel és politikusokkal.

Kétnapos konferencia első napját Prof. Dr. Haller József, az intézet igazgatója nyitotta meg. Előadásában az izlandi modellre fókuszálva értékelte az egyéni és társadalmi viszonyokat a drogokkal kapcsolatban. Az izlandi példa bemutatta, hogy egy olyan szigorú normarendszer, mely a gyerekekre való odafigyelést is magában foglalja, milyen hatékony lehet a drogfogyasztás visszaszorításában.

Az első napi panelbeszélgetésen Dr. Máthé Zsuzsa, Kiszelly Zoltán és Pindroch Tamás voltak vendégek. A beszélgetés fő témája a gyermekvédelem volt, kiemelve a média, az ismert emberek és a kortárs csoportok szerepét a drogok és a szerhasználat pozitív bemutatásában. Azonban, ahogy elmondták, a családok erősítése, a szülők figyelme és családban történő párbeszéd a gyermekekkel kulcsfontosságú lehet a prevencióban.

Az első napot egy politikusi vitával zárták, ahol a vendégek Ferencz Orsolya (FIDESZ-KDNP) és Ungár Péter (LMP) országgyűlési képviselők voltak. Az előadás a még érvényben lévő kormányzati drogstratégia ismertetésével kezdődött, melynek három alappillére a prevenció, a teljes felépülés központú kezelés és a zéró tolerancia. A stratégia kialakítását több civil szervezettel történő egyeztetés, KEF ülések és konferenciák előzték meg, amely módszertan ma is releváns.  Ferencz Orsolya szerint a legfontosabb, hogy a jelenlegi döntéshozók palliatív eljárásokhoz nem asszisztálnak, hiszen a fiatalokra a legjobb hatással a büntetéssel vegyített prevenció lehet.

Az esemény második napját Ozsváth Kálmán, a Drogkutató Intézet vezető elemzője nyitotta meg, hangsúlyozva, hogy a kábítószerrel kapcsolatos kérdések nem csupán üzleti vagy politikai szempontból, hanem az állam, az egyén és a társadalom egészének szempontjából is fontosak.

Az első szekcióban Könözsy Zsolt és Marosi Antal voltak vendégek, akik a prevenció szerepéről és a függőségből való felépülés állomásairól beszéltek. A legveszélyeztetettebb réteg a fiatal korosztály, akiknél a marihuána kapudrog szerepet tölt be. Az ő esetükben a legfontosabb a prevenció és hogy milyen mintákat tudnak követni. Ha azt látják, hogy a marihuána legális, milyen perspektíva állhat előttük?

A konferenciát Fülöpné dr. Csákó Ibolya és Majzik Balázs szakmai beszélgetése zárta, melynek középpontjában az ellátórendszerek és rendvédelmi szervek szerepe állt. A szakértők rámutattak arra, hogy a megelőzés kulcsfontosságú, és a legalizáció csak nehezítené az állami szervek feladatát. Svéd és holland hatóságok tapasztalatai azt mutatják, hogy a kábítószerlegalizáció és a kapcsolódó bűncselekményekkel való küzdelem komoly kihívások elé állítja a hatóságokat.

Összegezve Téglásy Kristóf elmondta, hogy a droglegalizáció az egész társadalmat veszélyezteti, nincs jó példa arra, hogy az ilyen irányú törekvések pozitívan hassanak bármely ország társadalmára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!