2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

A diplomások fizetésemelése csak olaj volt a tűzre

2016. január 22., péntek 19:11, frissítve: péntek 20:24

Tovább nőtt a bérfeszültség a bölcsődei dolgozók között a diplomások fizetésemelésével. Január elsejétől ők már többet vihetnek haza, mint azok, akik csak felsőfokú szakképesítéssel rendelkeznek. A családpolitikai államtitkár szerint bárki előtt ott a lehetőség, hogy diplomát és így magasabb fizetést szerezzen.

Anikó már két éve dolgozik bölcsődében felsőfokú szakképzettséggel. Nyilatkozni nem akart, de a Hír TV-nek eljuttatott bérpapírja szerint 91 447 forintot keres. Nem ő az egyetlen a bölcsődében, aki alig keres többet, mint a létminimum összege. Kollégája több mint tízéves tapasztalattal sem visz haza sokkal többet.

„Ma egy pályakezdő az új minimálbéres, garantált bérminimumos fizetésére kapja meg a szociális ágazati pótlékot. Ez azt jelenti, hogy nettó 93 000 forint fizetést tudhat magának, harminc év után ez 108 000-ig fut fel, és nyugdíj előtt, negyvenéves jogviszony után is csak 114 000 forint az a nettó jövedelem, amit elérhet egy bölcsődei kisgyermeknevelő felsőfokú végzettséggel” – mutatott rá Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A főiskolát végzett bölcsődei nevelők örülhetnek, fizetésük január elsejével negyven százalékkal nő. Ilyen képzés azonban csak 2009 óta van. Akik már évtizedek óta a pályán vannak, csak felsőfokú szakképzésben vehettek részt.

„A béremelés, való igaz, nagyobb mértékű a felsőfokú végzettségű bölcsődei dolgozóknál, hiszen el szeretnénk ismerni azokat a plusztanulmányokat, amelyekbe ők befektettek. Meg szeretnénk nyitni azt a lehetőséget a már most bölcsődében dolgozóknak is, akik nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, hogy akár a munka mellett meg tudják szerezni, és így ők is be tudjanak lépni a pedagógus-életpályába” – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint a béreket úgy kellene rendezni, hogy a pedagógus-életpályamodell legalább középfokú bértábláját elérje. „Ma azt mondani egy harminc éve pályán lévőnek, hogy aki jobban akar keresni, üljön be az iskolapadba – ezt elég egyoldalú kijelentésnek gondolom. Azok a kollégák, akik harminc éve végzik a területen a feladataikat, és a bölcsődei szakma minden csínját-bínját a kisujjukban tudják, sokkal jobb szakemberek, mint azok a pályakezdők, akik főiskolai végzettséggel kijönnek az iskolapadból. Ezeket az embereket is meg kell becsülni” – hívta fel a figyelmet Szűcs Viktória. Hozzátette: ha érdemben nem emelik a bölcsődei dolgozók bérét, akkor nem zárják ki a sztrájk lehetőségét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!