2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Belföld

A dinnyeszezonnal együtt indul a dinnyerazzia is

Indul a görögdinnye-ellenőrzés, a Nébih a kistermelői piacokat és az alkalmi árusítóhelyeket figyeli majd.

Az ország egyik legnagyobb dinnyetermelő vidékén, az Ormánságban a héten kezdődött a szüret. „Az idei termés a tavalyi évhez képest bővebb, sokkal több dinnyét fogunk tudni szüretelni. Minőségben is verni fogja a tavalyi évet, kedvezőbb volt az időjárás lényegesen. Ez, még egyszer mondom, mind minőségben, mind mennyiségben megmutatkozik. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy túl sok dinnye nem lesz, piac szempontjából kiegyenlített lesz a magyar dinnye” – mondta Mozsgai Antal őstermelő.

Az élelmiszer-biztonságért felelős államtitkár a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökével közösen népszerűsítette a magyar dinnyét a budapesti Vásárcsarnokban. Az ellenőrzés folyamatos – hangsúlyozta az államtitkár. „Azt remélem, hogy azokban az időszakokban, abban a hónapban, július–augusztus–szeptember, amikor dinnyeszezon van, ennek a végére úgy érünk, hogy a magyar termelők és a vásárlók is elégedettek lesznek a dinnye minőségével. Azt szeretnénk elérni, hogy minden dinnye vásárlóra találjon és hogy minden üzletben magyar dinnyét lehessen kapni. A hatóságok akkor fognak ellenőrizni, hogyha annak a gyanúja fölmerül, hogy import dinnye van akár a magyar dinnye közé keverve” – mondta Zsigó Róbert.


A szakmaközi szervezet elnöke szerint a jövő héttől teljesen eltűnhet az import dinnye a magyar piacról. Mártonffy Béla úgy számol, hogy a termés közel fele külföldre mehet. „Ebben segít az is, hogy a déli szomszédaink, illetve Ukrajna és egyéb konkurens területeken kevésbé sikerült idén a dinnyetermelés. Én arra számítok, hogy a 20 százalékos magyarországi fogyasztásnövekedés, amit az elmúlt években elértünk, tovább bővül az export területén is, és azt gondolom, hogy ezt a kétszáznegyvenezer tonnát itthon és külföldön nagyon jó áron el fogjuk tudni adni” – mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

A hazai és a külföldi kereslet növekedését jelzi, hogy a korábbi ötezer helyett ma már hatezer hektáron termelnek dinnyét Magyarországon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!