2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A diákok jövőjét veszélyeztetik az érettségi eredmények

2017. május 30., kedd 19:54

Több szakgimnáziumban is rendkívül rossz eredmények születtek az idén kötelezővé vált szakmai írásbeli érettségin. A szülők szerint ez nem a diákok hibája, a minisztérium határozta meg túl későn a követelményeket. Utóbbit a szakállamtitkár helyettese is elismerte, főnöke viszont úgy látja, semmi újdonság nincs abban, hogy valakinek rosszul sikerül egy vizsgája.

A záróvizsgák írásbeli részét a szakgimnáziumokban is letudták. Idén először kötelező volt az érettségi vizsga a szakmai tárgyból.

100 pontból 42 lett a legjobb eredmény az osztályban – erről szól az a levél, amelyet egy érettségiző szakgimnáziumi tanuló édesanyja írt egy oktatási szakportálnak. Szerinte a kötelezővé tett  szakmai érettségi náluk lesújtó eredményt hozott, főleg azért, mert későn, csak tavaly év végén derült ki, hogy pontosan mi a követelmény a vizsgán. Az írásbeli anyaga ráadásul összetett, hiszen több tantárgyból áll össze az érettségire. Az édesanya szerint a fia a műegyetemre készült, de most elvették a jövőjét.

A tanulónak, érettségizőnek joga van különböző jogorvoslatokat igénybe venni. Ebben segít a TASZ útmutatója, amit a jogvédő szervezet weboldalára töltöttek fel azok számára, akik elégedetlenek az idei szakgimnáziumi érettségivel.

„Alkotmányos követelmény, hogy az érettségi vizsga szabályainak már legalább két évvel a vizsga előtt rendelkezésre kell állnia az érintett tanulók számára. Ez azért van így, hogy az érettségire való felkészülés egy hosszas folyamat, ami tervezést igényel az intézmény és a pedagógus részéről, stratégiát kell kialakítani, pontosan meghatározott követelmények alapján” – fejtette ki Mráz Attila, a szervezet jogásza.

A szakképzésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a 36 szakgimnáziumi vizsgatárgyból háromnál: a gépészet, a közgazdaságtan és a környezetismereti vizsgákkal összefüggésben érkezett visszajelzés a minisztériumhoz. Pölöskei Gáborné elismerte, hogy a követelményeket későn hozták nyilvánosságra, de a kerettantervekből szerinte már készülhettek a tanárok és a diákok is.

„Későn, későn volt olyan szempontból, hogy igen, ezt jogszabályilag előbb kellett volna megjeleníteni, tehát ezt nem lehet elvitatni. De az, hogy lehetett a vizsgára készülni, az nem vitatható” – mondta.

Így látja az oktatási államtitkár is, aki ugyanakkor a késlekedést nem ismeri el. „Ha egy vizsgán valaki nem ér el jó eredményt, olyan megtörténik az életben. 2014 óta tudott volt ez a dolog, azt gondolom, megnéztük az érettségi eredményeit. Az iskolával kell ezt megtárgyalni” – mondta Palkovics László.

Az oktatási jogok biztosától adásunkig hiába vártunk kérdéseinkre válaszokat. A szakgimnáziumok is hallgatnak, engedély híján nem mernek nyilatkozni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!