2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

A diákok és a tanárok sem számíthatnak nyugodt tanévre

2016. augusztus 31., szerda 21:25

A csütörtökön induló tanév sem lesz zavartalan a Pedagógusok Szakszervezete szerint. Galló Istvánné elnök úgy látja, több ponton nincs előrelépés az oktatásban, így a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentésében, a bérezésükben és az üres álláshelyek feltöltésében sem, pedig a szakképzés átalakításának komoly munkaerő-piaci vonzata is van.

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája.” Szent-Györgyi Alberttől idézett a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón. Dunai Mónika arról beszélt, zavartalanul és minden eddiginél nagyobb kormányzati támogatás mellett indul az új tanév.

„Sajnálatos módon ez a tanév sem lesz zavartalan” – véli viszont a Pedagógusok Szakszervezete, amely szerint több ponton nincs előrelépés az oktatásban, így a pedagógusok kötelező óraszámának csökkentésében, a bérezésükben és az üres álláshelyek feltöltésében, pedig a szakképzés átalakításának munkaerő-piaci vonzata is van.

„A szakképző gimnáziumok, vagy szakgimnáziumok tulajdonképpen azt jelentik, hogy itt a közismereti tantárgyak óraszámát csökkentik, a szakmai tantárgyakét pedig megnövelik. Ebből következik, hogy közismereti tantárgyakat tanító pedagógusra nem lesz annyira szükség, a szakmai tárgyakat tanító pedagógusokból pedig feltehetően hiány lesz. Egyébként jellemzően a szakközépiskolában, a szakiskolában mindig gondot jelentettek a szakmai tárgyakat tanítók, hiszen ott általában olyan mérnökök tanítottak, akik pedagógusvégzettséggel is rendelkeznek, ilyen azonban nincs nagyon sok” – mondta Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

Az MSZP is a szakképzés átalakítását bírálja. A párt oktatási kabinetvezetője szerint ugyanis az új rendszer csökkenti a továbbtanulás lehetőségét. „A kormányzat a szakgimnáziumok létrehozásával és felépítésével sokak számára nehezebbé kívánja tenni a felsőfokú intézményekbe, az egyetemekre, főiskolákra való bejutás lehetőségét. A koncepció világos, kevesebb diplomást akarnak és több szakmunkást, ezt azonban úgy akarják elérni, hogy nem azt a teret növelik, ahol az úgynevezett szakmai direktvégzettségnek a lehetősége bővül, hanem a felsőoktatási intézményekbe való bejutás esélyét csökkentik, hogy minél kevesebben menjenek az említett intézményekbe” – jelentette ki Hiller István.

A PM saját reformcsomaggal javítaná az oktatás helyzetét. „Ötpontos programot állítottunk össze, a PM ötpontos reformcsomagját, a tudástársadalom programját, amelynek első pontja az, hogy biztosítani kell minden magyar gyerek számára a továbbtanulás jogát. Ennek része az, hogy 18 évre visszaállítjuk a tankötelezettséget, hogy ne morzsolódjanak le a gyerekek már középiskolás korban. Része az, hogy helyreállítjuk a közismereti tárgyakat a szakközépiskolákban – most már szakgimnáziumokban –, hogy olyan érettségit szerezzenek a szakközépiskolások is, hogy továbbtanulhassanak. És része az, hogy az alapdiplomát minden magyar fiatal számára ingyenesen biztosítjuk” – mondta Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja.

Elsejétől országszerte több mint 1,3 millió diák kezdi meg a tanévet, 770 ezer tanuló az általános iskolákban, 216 ezer a gimnáziumokban, 244 ezer a szakközépiskolákban, 130 ezer pedig a szakiskolákban folytatja tanulmányait.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!