2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A demokrácia kicsúfolásának tartják a népszavazást

2016. szeptember 30., péntek 23:20, frissítve: szombat 09:10

A demokrácia kicsúfolásának tartják az október 2-i népszavazást azok a civilek, akik este a Parlament előtt, a Kossuth téren demonstráltak – szerintük a népszavazásra feltett kérdés is okafogyott, mert a kötelező kvóta ötlete megbukott az Európai Unióban. A demonstráció felszólalói több ezer ember előtt arra emlékeztettek, hogy az Európába érkező migránsok háborúk és diktatúrák elől menekültek el.

A szocialisták budapesti elnöke az uniós lobogóval tiltakozott a kormányzati gyűlöletkeltés ellen, és a népszavazás bojkottjára szólította fel a választókat. „Európában barátai vannak Magyarországnak, szövetségesei vannak és nem ellenségei vannak, ahogy ezt a Fidesz újra és újra el akarja hitetni a magyarokkal. Együtt kell működnünk a többi európai uniós tagországgal. Azt a problémát, amivel szembe kell nézni Európának, csak együtt tudjuk megoldani” – mondta az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes.

A menekültekkel való szolidaritást hirdette a Kossuth téren 30 képzőművész is, akik a szíriai háború áldozataira emlékeztető képet készítettek. „A Picasso által készített Guernicát idézi meg ez a mű. Tehát pontosan ugyanabban a méretben készül el egyfajta patchworkként. Tehát mindenki elkészítette a maga verzióját. Ez a szolidaritási akció az aleppói emberekkel vállal közösséget, és azokkal a menekültekkel, akik el kényszerülnek menni, el kényszerülnek hagyni az országaikat” – mondta Nemes Csaba, képzőművész.

A civilek által szervezett demonstráció este több ezer ember előtt folytatódott. „Mindegy, hogy mi van rajtam. Fekete póló, kockás ing, hidzsáb vagy kendő, az a hivatásom, hogy védjem az embert, hogy védjem az egészséget” – így az egyik résztvevő.

A színpadon ápolónők, pedagógusok, művészek és állampolgárok váltották egymást, akik a menekültválság emberi oldaláról beszéltek. „Sokan az iszlámot a terrorizmussal kötik össze, holott az áldozatok többsége muszlim, és sok terrorista nem gyakorolja a vallását” – Basil Hararah.

A népszavazás a demokrácia kicsúfolása – ezt már a demonstráció egyik szervezője mondta. „Mi tehát, akik ezt az eseményt szerveztük, és akik támogatták, úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak önként kellene szolidaritást vállalnia más EU-s országokkal és a menedékkérőkkel. A magyar államnak először is megfelelő körülményeket kellene biztosítania az országhatáron kívül és belül várakozó menekültek számára” – mondta Schilling Árpád rendező.

A rendezvény szónokai a népszavazásra bojkottjára vagy érvénytelen szavazat leadására kérték a választókat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!