2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

A csattogós lepke és a vízumgyár

2017. április 18., kedd 20:00, frissítve: kedd 20:03

Csattogós lepkét emlegetve élcelődött ellenzéki képviselők életkorával az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes alelnöke. A testület a moszkvai vízumgyárról hallgatta meg a Külügyminisztérium képviselőjét. A részletes tájékoztatáshoz zárt ülést kellett volna elrendelni, ám ezt a kormánypártok megakadályozták.

Gyanús orosz állampolgárok ezrei kaphattak schengeni vízumot a moszkvai magyar nagykövetségen a második Orbán-kormány idején. A visszaélésekről tudtak a Külügyminisztériumban, belső vizsgálat is indult, amely megállapította, hogy Magyarország tisztázatlan anyagi hátterű és foglalkozású orosz állampolgároknak adott olyan beutazási engedélyt, amellyel szabadon mozoghattak szinte az egész Európai Unióban. A vízumgyár kulcsfigurája Kiss Szilárd, a Földművelésügyi Minisztérium diplomatája volt.

„Viszket a tenyere az embernek, hogyha Kiss Szilárdnak a neve felkerül még a napirendre” – az LMP-s Szél Bernadett perelte ki a külügytől a belső vizsgálatot összegző jelentést.

„Kiss Szilárd a mai napig információim szerint szabadlábon van. Ez így van? Kiss Szilárd még mindig szabadlábon van? Mit tudnak önök arról, hogy fordulhat elő, hogy ő orosz diplomata-rendszámú autóval furikázik Budapesten?” – tette fel a kérdést az ökopárt társelnöke.

A schengeni vízumok jó részét egy magyar cég meghívólevelei alapján állították ki, a kft. Kiss Szilárd érdekeltségébe tartozott. A gyanú szerint az oroszok azonnal továbbálltak Nyugat-Európába.

„Fölmerül annak a gyanúja, hogy Magyarország az orosz titkosszolgálatoknak nyújtott logisztikai segítséget ahhoz, hogy Magyarországon és a schengeni övezetben megvesse a lábát különböző titkosszolgálat. Ez a konzuli munkának a csődje” – jelentette ki a jobbikos Gyöngyösi Márton.

Az MSZP szerint a vízumgyárhoz politikai hátszél kellett.

„A nagykövetségen mindenki világosan tudta abban az időszakban, amikor Kiss Szilárd ott dolgozott, hogy Kiss Szilárd a politikai hátszelét – vélt vagy valós politikai hátszelét – felhasználva fenyegette a kollégákat, kényszerítette őket a gyorsabb ügyintézésre” – mondta Mesterházy Attila.

„Pestiesen szólva abban az időben, éppen a képviselőtársaim korára való tekintettel – ahogy ezt mondani szokták – csattogós falepkét toltak még, amikor én már vízumot kértem” – fogalmazott Csenger-Zalán Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Vízumot a rendszerváltozás előtt is különféle cégek közreműködésével adtak ki a nagykövetségek – mondta a külügyi bizottság fideszes alelnöke. A külügyi tárca képviselője pedig azt hangoztatta, hogy a magyar gyakorlatra nem érkezett panasz az EU-ból.

„A számunkra föllelhető dokumentumban nincsen olyan jelzés, hogy európai uniós tagállam bármilyen formában jelezte volna a kifogásait a magyar vízumgyakorlattal kapcsolatban akár Moszkvában akár máshol” – közölte Balogh Csaba.

Az államtitkár csak zárt ülésen lett volna hajlandó beszélni Kiss Szilárd ténykedéséről.

„Én nem javaslom, hogy zárt ülés keretei között folytassuk az ülést” – a kormánypárti többség osztotta Németh Zsolt bizottsági elnök véleményét.

„Úgy nagyon nehéz dolgozni ellenzéki képviselőként, hogy ahol elhangzik valami, az zárt ülés, ahol meg lehetne nyilvánosan is beszélni róla, ott meg ne beszéljünk róla, mert ez már nem része a napirendi pontoknak” – szögezte le Mesterházy Attila.

Szél Bernadett szerette volna megtudni, hogy miként áll a feljelentésére elrendelt nyomozás, ám illetékesség hiányában nem kapott választ a kormány képviselőjétől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!