2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

A családi gazdaságok esélyt sem kaptak

2017. január 5., csütörtök 20:51, frissítve: csütörtök 20:52

Az állami földpályázatokkal tovább folytatódik a birtokkoncentráció Magyarországon, ahelyett, hogy a kis- és közepes gazdálkodók jutnának lehetőséghez – fogalmazott Magyarország élőben című műsorunkban Sallai R. Benedek.

Az LMP-s képviselő ezt annak a jelentésnek a kapcsán mondta, amelyet Ángyán József készített a Greenpeace-szel együttműködve a Győr-Moson-Sopron megyei földárverésekről. Sallai R. Benedek szerint a jelentés megállapította, hogy a földek 95 százaléka százmilliós nagyságrendű kikiáltási áron kelt el, ami azt jelzi, hogy a családi gazdaságok, melyeknek nem volt ennyi tőkéjük, el sem tudtak indulni a liciten.

„Tízezer négyzetméterről beszélünk, tehát gyakorlatilag arról van szó, hogy ez akár megélhetést biztosíthat egy kertészeti kultúrában vagy egy olyan foglalkoztatási rendszerben. Mikor ezekből 100 hektárokat adunk el egyszerre, akkor lehet, hogy 100 családnak a megélhetését veszi el az állam azáltal, hogy odaadja egy akár tagállambeli, akár Fidesz-közeli, de bármilyen nagybirtokosnak.”

Tekintse meg a Sallai R. Benedekkel készült teljes beszélgetést:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!