A brutális rendőrök még mindig dolgozhatnak + Videó

BL, 2012. március 23., péntek 18:40, frissítve: péntek 21:16
A Hír Televízió információi szerint még 24 olyan rendőr tagja jelen pillanatban is az állománynak, akik 2006-ban részt vettek a véres tömegoszlatásokban, és büntető- vagy fegyelmi eljárás indult ellenük.
Március elején két rendőrt ítélt el a bíróság, amiért tétlenül nézték, ahogy kollégáik elfognak és súlyosan bántalmaznak egy tüntetőt.

Közülük kilenc egyenruhás ellen már jogerős ítélet született, 15-ük ellen pedig még folyik az eljárás. Az Országgyűlés a múlt héten kérte fel a kormányt, hogy április közepéig jelentésben foglalja össze, hogy a túlkapásokban részes rendőrök felelősségre vonása érdekében milyen intézkedések történtek.

A televízió úgy tudja, az érintett rendőrök közül a legtöbben a Készenléti Rendőrség jogelődjénél, a Rebisznél szolgáltak, a többiek pedig a BRFK parancsnoksága alá tartoztak. Több rendőrt időközben már vidéki kapitányságra helyeztek át, és volt, aki leszerelt.

Mint arról az MNO elsőként beszámolt, a honvédségtől kapott tömegoszlatáshoz szükséges eszközöket a rendőrség 2006 őszén, a HM-ben pedig vizsgálatot rendeltek el szerdán annak kiderítésére, pontosan kinek a kérésére, utasítására történhetett meg ez. „Amennyiben a 2006-os törvénytelen rendőrségi intézkedésekhez alkotmányellenes módon a haza külső fegyveres támadása elleni védelmére felesküdött honvédek eszközeit is felhasználták a megfelelő engedélyek nélkül, akkor az nagyon súlyos jogsérelem” – reagált lapunknak Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Néhány héttel ezelőtt 121 olyan rendőr nevét és rendfokozatát tartalmazó listát mutatott be a Hír TV Célpont című műsora, akik 2006. október 23-án szerepet vállaltak a brutális tömegoszlatásban. Közülük két vadászpuskás nevét nyilvánosságra is hozták. Az adásban több, korábban titkosított rendőrségi felvételt is levetítettek.

Feltehető, hogy a kormányváltás előtt eltüntettek olyan iratokat és felvételeket, amelyek bizonyító erejűek lehettek volna a rendőrség 2006-os őszi fellépését illetően – ezt Völgyesi Miklós nyugalmazott alkotmánybíró mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában. Szerinte egyértelműen látható, hogy a rendőrök az oszlatás során fényképeztek, de az eredeti fotókat hiába kérték ki a Balsai-jelentés elkészítéséhez, nem kapták meg. A felvételek eltüntetésének lehetőségét az ORFK visszautasította, azonban kizárólag a kormányváltás utáni időszakra vonatkozóan.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés