2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

A BL-főtábláért 3,9 milliárd jár, a Felcsút több mint 23-at kapott

2017. június 6., kedd 20:28, frissítve: kedd 20:32

23,1 milliárd forintot kapott a felcsúti fociakadémiát működtető alapítvány 2012 óta. A sportközgazdász szerint ez kiemelkedő összeg, profi csapatok és nem fociakadémiák működnek ennyi pénzből. A Bajnokok Ligája főtáblájára jutásért például az idén 3,9 milliárd forintnyi euró jár az adott csapatnak – a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak ennél minden évben több jutott, miközben csapata a magyar másodosztályból most küzdötte magát vissza az NB I-be.

Orbán Viktor arcképével ellátott játék pénzt dobálnak a korrupció ellen tiltakozók Felcsúton. A faluba nemcsak játék pénzből hullott sok, valódiból is. A felcsúti fociakadémia 2016. évről szóló beszámolója legalábbis erről tanúskodik. Cégektől és a taórendszerből 2012 óta összesen 23,1 milliárd forintot kapott Mészáros Lőrinc akadémiája.

Magánadományként 12,25 milliárd forintot ajánlottak fel cégek, 10,85 milliárd forint pedig a taórendszeren keresztül érkezett az alapítványhoz. Utóbbi közpénz, amelyről az államkassza mond le a társaságiadó-bevételeknél a látványsportok javára.

A híradónknak nyilatkozó sportközgazdász szerint ez kiemelkedő összeg, profi labdarúgóklubok működnek ennyi pénzből, nem pedig fociakadémiák.

„Jelen pillanatban a Ferencvárosnak és a Videotonnak van a legnagyobb éves költségvetése, több mint hárommilliárd forint. Ha kiszámoljuk, ez az összeg nagyjából hasonló kiadást takar még a Pancho Aréna építése nélkül is, ami egyszeri költség. Ebben az összegben mozognak ezek a bevételek is, bár egy akadémiáról van szó, amelynek az éves költségvetése azonban jellemzően kisebb szokott lenni, mint egy profi labdarúgóklubé” – mondta Szabados Gábor sportközgazdász.

Hogy pontosan mely cégektől érkezett Felcsútra több mint 23 milliárd forint, azt nem lehet tudni. A céges adományokat nem kell nyilvánosságra hozni, a taótámogatásokat felajánló társaságok listáját azonban titkolja a kormány. Az adatokért a Transparency International indított pert.

„A taótámogatási rendszer nem ördögtől való dolog, nyugodtan támogathatnák korrupció nélkül is, vagy a korrupció gyanúja nélkül is a vállalkozások a sportszervezeteket, de az összegeket nézve és az aránytalanságokat látva nincsenek olyan racionális okok, hogy miért támogatnák ilyen tömegével vállalkozások mondjuk a Felcsútot vagy bármilyen más, politikailag jól bekötött sportszervezetet. Ahol ilyen aránytalanságok merülnek fel, ott fel kell tenni a kérdést, hogy nincs-e valamilyen befolyásolási kísérlet erős, politikailag jól bekötött emberek részéről” – fejtette ki Mucsi Gyula, a Transparency International projektvezetője.

A per jelenleg a Kúria előtt van, egyelőre nem tudni, mikor születik jogerős döntés az ügyben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!