2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

A bíróság kimondta: a taopénz közpénz

2017. április 27., csütörtök 23:41, frissítve: péntek 07:45

A miniszterelnök kötélbarátjának fociklubja sem titkolhatja tovább, mire költi a taopénzeket. A bíróság szerint ugyanis az adókedvezmény közpénz, így felhasználása is a közérdekű adat.

Több mint 11 milliárd forint állami támogatásból épül a Videoton új stadionja. A miniszterelnök kötélbarátjának, Garancsi Istvánnak a tulajdonában lévő Fehérvár FC Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft. 100 milliós nagyságrendben kapott taotámogatást is. A DK elnökségi tagja, Ráczné Földi Judit a fehérvárin kívül további 33 sportklub taoköltéseinek adataiért indított pert. Kirívó példa szerinte Felcsút és Mezőkövesd futballklubja is.

„Mondjuk, 5000 fős falu vagy egy 10 000 fős kisváros, és nagyon-nagyon sok pénzt kaptak, jellemzően fideszes politikushoz köthető helyszínhez. Mi arra szeretnénk rávilágítani, vagy azokat az adatokat szeretnénk látni, itt a több 10 millió forintok esetében vannak-e olyan számlák és szerződések, amelyek be vannak csatolva ezekhez a politikusokhoz” – mondta a DK elnökségi tagja.

A bíróság kötelezte a Fehérvár FC-t, hogy 15 napon belül a felhasznált taopénzekről minden adatot szolgáltasson ki. A bíró elmondta, hogy a tao a magyar jogszabályok és az Európai Bizottság állásfoglalása szerint is állami támogatásnak minősül, ezért közpénz.

„Mindarra tekintettel, hogy a taopénz közpénz, illetve az alperes közfeladatot is ellát, ezek alapján aggálytalanul megállapítható, hogy köteles kiadni ezt a bizonyos adatkört, melyet a felperes kért, ezeket az adatokat az alperes kezeli, és nincs olyan eset, jogszabályban meghatározott eset, mely a megtagadás alapjául szolgálhatna” – indokolt Abért János bíró.

Csütörtökön az Ferencvárosi Torna Club, hétfőn pedig a Hajdúböszörményi Sportegyesület ügyében is hasonló döntést hozott az illetékes bíróság. Az elsőfokú ítéletek nem jogerősek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!