2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

A beígért fájdalomdíj töredékét kapták, úgy érzik, semmibe veszik őket

2017. március 18., szombat 10:12, frissítve: szombat 10:57

A beígért 30-35 ezer forint helyett mindössze havi 8 ezer forint pluszt kapnak a védőnők abból a fájdalomdíjból, amivel az egészségügyi államtitkárság kompenzálta volna őket. A védőnők, miután kimaradtak a tavaly bevezetett új bértáblarendszerből, kétmilliárdos fizetéskiegészítést kaptak. Az őket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók ugyanakkor nem minden esetben fizetik ki nekik azt, ami jár.

Két éve hungarikumnak nyilvánították a védőnői szolgálatot, épp a megalakulásának századik évfordulóján. Azonban hiába a szép szavak, a nemzet büszkeségei úgy érzik, semmibe veszik őket.

„Ugyanolyan egészségügyi főiskolát végzünk, mint bármelyik másik egészségügyi szakdolgozó, egészségügyi szakdolgozói munkát végzünk, és nem tartozunk az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá” – mondta egy védőnő, Lőrinci Orsolya.

A kormány tavaly szeptemberben vezetett be új bértáblát az egészségügyben. Kivéve a védőnőknél. Ők ötezren kimaradtak belőle.

„Én 27 éve dolgozom, tehát az én alapfizetésem 166 835 forint bruttó. És, ugye, ha az egészségügyi bértábla alá tartoznánk, akkor ez az összeg ma, ugye, ha megnézem, az azt jelenti, hogy 257 755 forint” – tette hozzá Lőrinci Orsolya.

Miután az egészségügyi bértábla alapján egy forint emelést sem kaptak, a költségvetésből kétmilliárddal megtoldották a fizetésüket. Ebből úgy volt, hogy fejenként 30-35 ezer forint pluszt kapnak havonta. Az őket foglalkoztató egészségügyi szolgáltatók ugyanakkor sok helyen nem fizették ki a védőnőknek szánt teljes összeget.

Az egészségügyi államtitkár tisztában van a problémákkal, de változás egyelőre, úgy tűnik, nem lesz. „Ez egy nehéz ügy, sajnos minden évben beleszaladunk. Egy béremelés sosem biztonság, inkább kockázat, mert mindig lesz néhány olyan ember, aki valami miatt rosszul jár, minden jó szándékunk ellenére” – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara védőnői tagozatvezetője azt mondta, az idei minimálbér-emeléssel egy kezdő most annyit keres, mint egy 20-30 éve pályán lévő védőnő, ami súlyos bérfeszültséget okoz.

„Egy védőnő nem tud sztrájkolni, hiszen annyira szét vagyunk szórva az országban, hogy nagyon nehéz, hogy egy helyre összegyűljünk és sztrájkoljunk. De azt gondoljuk, hogy nem is ez a cél. Hanem az, hogy felhívjuk úgy a figyelmet, hogy értsék meg, hogy mi nem többet akarunk, tehát a védőnőket nem kell kiemelni az egyéb egészségügyi szakdolgozókból, csak azt megkapjuk, ami úgy gondoljuk, hogy nekünk is jár” – fejtette ki Csősz Katalin.

A szakemberek szerint négyszáz védőnő hiányzik az országból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!