2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

A befogadott menekültek mit sem érnek a Fidesznek

2017. szeptember 14., csütörtök 19:39, frissítve: csütörtök 19:39

A már Magyarországon lévő menekültek, vagyis azok, akiknek a magyar hatóságok menekült- vagy oltalmazotti státuszt adtak, nem érdeklik a Fidesz-frakciót. Több mint egy éve integrációs támogatásukat is megszüntette a kormány, így sokan menedékkérelmük elfogadása után azonnal továbbmennek a nyugat-európai országokba.

Mussa, az eritreai menekült férfi 2013-ban érkezett Magyarországra. Tíz hónap alatt kapott oltalmazotti státuszt. Szerencsésnek tartja magát, hiszen ma már munkája van Budapesten, lakást bérel és adót fizet. Nehezebb a dolguk azoknak, akik most szeretnének beilleszkedni.

„Személyesen nekem nem lett nehezebb, de másoknak igen. Sokat változott a helyzet, és sokan valóban több problémával szembesülnek a mindennapokban. Mert ugyanúgy fel kell kelni, dolgozni, és a legtöbb menekült ezekben a helyzetekben szembesül azzal, amit a migránsozás vált ki. És ez valóban sok nekik” – mondta a menekült.

Korábban a kormány integrációs szerződést kötött azokkal, akik a menekültügyi eljárásban valamilyen védelmet szereztek. Ez a számukra havi juttatást és bizonyos esetekben szociális segítséget, lakhatást jelentett két éven keresztül. Az integrációs segítségnyújtást a kormány tavaly tavasszal megszüntette. Ha valaki most szerez menekültstátuszt, csak 30 napig számíthat a magyar államra, addig lakhat a vámosszabadi befogadóközpontban, utána mennie kell.

„Kirakják őket a tábor kapujába, tehát mehetnek Isten hírével. Innentől kezdve csak a civil szervezeteken múlik vagy a karitatív szervezeteken, hogy valamilyen formában tudnak-e segítséget nyújtani ezeknek az embereknek. Közvetlen állami támogatásra nem számíthatnak már” – vázolta Siewert András, a Migration Aid operatív vezetője.

A segítő szervezetek sem részesülnek állami támogatásban. Adományokból és pályázati forrásokból tartják fent magukat. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője szerint az elismert menekültek sorsa is egyre nehezebb Magyarországon.

„Ilyen körülmények között, amikor végül is a létfenntartásuk válik bizonytalanná, akkor az nyilvánvaló és látszik is, hogy egyre többen kényszerülnek elgondolkodni azon, hogy maradjanak-e Magyarországon” – jelentette ki Simon Ernő.

A Fidesz-frakciót nem érdekli azoknak a helyzete, akik a magyar hatóságok által is elismerten menekült vagy oltalmazotti státuszhoz jutnak.

„Ma nagyjából 5000 elismert menekült él Magyarországon, ám azt senki sem tudja megmondani, hogy közülük hányan tartózkodnak valóban az ország határain belül. 2015 eleje óta valamivel kevesebb mint 2 ezren kaptak valamilyen menekültstátuszt, és jelenleg 786 eljárás van folyamatban a bevándorlási és állampolgársági hivatal közlése szerint” – ismertette Halász János szóvivő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!