2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A becsületet állítaná vissza Gyenes ellenfele

2016. augusztus 24., szerda 20:05, frissítve: szerda 20:07

A becsület visszaállításával kampányol az adócsalásért elítélt Gyenes Levente független ellenfele. Gyömrőn vasárnap időközi polgármester-választást tartanak. A kisvárost 2002 óta irányította Gyenes Levente. Az elmarasztaló ítélet után felállt a polgármesteri székből, majd bejelentette újraindulását.

Gyömrő volt polgármesterét tavasszal ítélték el jogerősen adócsalásért és magánokirat-hamisításért a kecskeméti számlagyárként elhíresült büntetőügyben. Gyenes Levente megúszta 9 hónap felfüggesztett börtönnel. A politikus olyan cégeket hajtott fel, amelyeknek jól jött egy-egy fiktív számla áfa-visszaigényléshez vagy adóalap-csökkentéshez. Arra a bíróság nem talált elég bizonyítékot, hogy a szálakat Gyenes Levente mozgatta a háttérből, hiába tett rá terhelő vallomást az elsőrendű vádlott.

„Számunkra azért igazságtalan ez az ítélet, mert úgy érzem, hogy aki ezt az igazi szervezetet mozgatta vagy mozgatták, ők nem hiszem, hogy megkapták a méltó büntetésüket” – Katona Norbert felesége négy év letöltendő szabadságvesztést kapott. Az asszony könyvelő, ő volt a negyedrendű vádlott. A két kiskorú gyermek az apára maradt.

„Egy Kecskemétről, egy kis ember nem hiszem, hogy bekopogtatna a Honvédelmi Minisztériumba, hogy van eladó számlám. Ez nem nagyon valószínű, nem is életszerű ez, mint egy román zokniárus, hogy tessék, van eladó zokni. Úgyhogy ez anélkül nem működhetett, hogy valaki nem szólt volna oda, hogy Józsi dandártábornok úr, tessék már fogadni ezt a fiatalembert, és aztán meg a visszajövő pénzeket meg szépen elosztjuk” – fogalmazott Katona.

„Folytassuk” – ezzel a szlogennel kampányol Gyenes Levente a vasárnapi időközi választás előtt. Nem várta meg, hogy megbízatása megszűnjön az elmarasztaló ítélet miatt, a polgármesteri tisztségről maga mondott le.

„Én valóban rendelkezem egy jogerős bírósági ítélettel, de a közügyektől nem tiltottak el, így az aktív és passzív választójogomat meg tudtam őrizni, tehát választó vagyok és választható vagyok. A méltatlansági törvény pedig arra a ciklusra szól, amíg valaki éppen regnáló polgármester vagy önkormányzati képviselő. Ez azt jelenti, hogy amikor én lemondtam tavasz folyamán a polgármesteri címemről, akkor a méltatlanság ok megszűnt” – magyarázta Gyenes Levente polgármesterjelölt.

Gyenes Leventének két kihívója akadt. Egyikük a Munkáspárt színeiben indul, másikuk független jelöltként méreti meg magát. „Egyértelműen a becsület irányába azért helyezzük a hangsúlyt, mert nem jönnek befektetők Gyömrőre, hogyha kérdéses a polgármester személye. Egy ítélőtáblai döntés kimondja azt, hogy ugyan Gyenes Levente választható, azonban nem töltheti be a tisztségét. Azt gondolom, hogy ez egyértelműen arra szolgál csak, hogy a választókat megtévessze és Gyömrőt akár egy kilátástalan helyzetbe hozza” – vélte Horváth István Attila, Gyömrő független polgármesterjelöltje.

Gyenes Levente 2002 óta irányítja a Pest megyei kisvárost.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!