2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

A bank nem tájékoztat, csak büntet

2017. május 21., vasárnap 11:18, frissítve: vasárnap 12:06

Zárolta egy óbudai társasház számláját a bank, de az állítólagos tartozásról nem árulnak el semmit. Hat éve vettek fel 200 millió forint hitelt, de elmaradásuk nem volt – a pénzintézet sem értesítette őket. Az esetnek Panaszkönyv című műsorunk járt utána.

Hat éve, 2011-ben vett fel egy  III. kerületi, több mint kétszáz lakásos társasház 197 millió forint hitelt az egyik nagy banktól. Ebből festettek, korszerűsítettek, a törlesztőrészleteket pedig lakástakarék-pénztáron keresztül a bank havonta maga emelte le.


Három évvel később egy véletlen folytán derült ki, hogy a bank szerint 24 milliós tartozásuk van. Pedig a közös képviselő szerint nincs elmaradásuk, és értesítést sem kaptak a pénzintézettől. Szántó Imre szerint a bank nem hajlandó egy írásos elszámolást adni, csak szóban beszélnek a tartozásról. Így nem tudni, hogy tulajdonképpen a hiány valós-e, vagy nem.

A bank, részletes magyarázatot nem ad, a társasház számláját viszont zárolta. És ezzel veszélybe került a ház összes, utalással fizetett kötelezettsége. Nem tudják fizetni a fűtést, a közös villamosenergia-számlát, de a vizet és a szemétszállítást sem. A közös képviselő elmondta, ideiglenesen személyesen szedik be a közös költséget a lakóktól, hogy fizetni tudják a számlákat.

A bank összesen egy, a befizetett hitelekről szóló tájékoztatást küldött, a dokumentumban azonban csupán az van tételesen felsorolva, hogy ki mennyit fizetett az utóbbi években, és ezt is csak többszöri kérésre küldték el. Gergényi Szabolcs jogász úgy látta, ilyenkor a banknak értesítenie kell erről a tényről is az adóst, „azért egy ilyen jogkövetkezmény alkalmazása úgy gondolom, hogy valamiféle nyomot kell hogy maga után hagyjon”.

A közös képviselő és a lakók jogi útra terelnék az ügyet. A pénzügyi békéltető testülethez ugyanis hiába fordultak, elutasították a kérést arra hivatkozva, hogy nem magánszemélyről van szó, hanem egy társasházról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!