2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

A B terv: „Hajdu Lászlót kutyaólba kitelepíteni, elvenni tőle a golyóstollait”

2017. szeptember 11., hétfő 22:05, frissítve: hétfő 22:59

Továbbra sem tudták elmozdítani polgármesteri székéből a DK-s Hajdu Lászlót, miután összecsapott a XV. kerületben a korábban okirat-hamisítással megvádolt fideszes, verekedésbe keveredő Fidelitas-tag, valamint jegyzőként a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány korábbi belügyminisztere. Bár a kerület képviselő-testületében kormánypárti többség van, egyetlen indítványukat sem sikerült elfogadtatni.

Zárt ülésen indított volna fegyelmi eljárást a XV. kerületi Fidesz-frakció az ellenzéki polgármester ellen, azonban a kerület jegyzője szerint erre nincs jogi lehetőség. A korábbi belügyminiszter, Lamperth Mónika az ülés előtt nem sokkal juttatta el a Fidesz frakciójához törvényességi észrevételeit az előterjesztéssel kapcsolatban, így azt a benyújtó visszavonta, megígérve, hogy kiegészítve és átalakítva újra beadja. A polgármester szerint egyszerű politikai lejáratás zajlik.

„Lényegében azért, mert nem vállaltam kötelezettséget, egy közbeszerzési eljárás torlódott, és az a bűnöm, hogy pénz nélkül nem voltam hajlandó egy egyébként is kétes közbeszerzési eljárási szerződést megerősíteni az aláírásommal” – mondta Hajdu László polgármester.

A fegyelmi eljárás után fontos jogköröket vont volna el a kerület fideszes többsége a polgármestertől Lamperth Mónika szerint példátlanul és törvénytelenül.

A képviselők egy része szerint a testületben kialakult helyzet miatt a legcélravezetőbb a képviselő-testület feloszlatása és új választás kiírása lenne.

„Most itt van a B terv, a polgármester hatásköreinek elvonása, Hajdu Lászlót – kis túlzással – egy kutyaólba kitelepíteni, elvenni tőle a golyóstollait, meg a mobiltelefonját, hogy ne tudjon senkinek se szólni” – jelentette ki a Liberálisok önkormányzati képviselője, Matlák Gábor.

Hajdu László polgármester szerint jogköreinek elvonása egyet jelentene azzal, hogy gyámság alá helyezik, hasonlóan Pécs polgármesteréhez, a fideszes Páva Zsolthoz.

A helyi Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc mozgatja a szálakat. „Ő már nagyon régóta gyámság alatt van, mégpedig Lamperth Mónika jegyző asszony gyámsága alatt, akit nagy valószínűséggel Gyurcsány Ferenc nevezett ki Hajdu László gyámjául. Azt hiszem, hogy ez nyílt titok mindenki előtt a kerületben, aki egy kicsit is politikailag tájékozott. A polgármester útnak azt javasolnám, ha a kerületért felelősséget érez, hogy kezdjen valódi tárgyalásokat a Fidesz-frakcióval” – mondta Gyurkovics Miklós önkormányzati képviselő.

A fideszes Bitvai Nándor – akit korábban okirat-hamisítással vádoltak meg – arra kérte párttársát, hogy vonja vissza és gondolja meg a polgármester jogköreinek elvonására vonatkozó javaslatot. Miután ez nem történt meg, a második, érvényes szavazáson Bitvai Nándor tartózkodott, így a javaslatot a képviselő-testület elutasította.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!