2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

A 170 éves törökszentmiklósi ekegyárra emlékeztek

170 éve alapították Magyarország első mezőgazdasági gépgyárát. A törökszentmiklósi üzem örökségeként ma is működik a gépgyártás az Alföld közepén. A világon elsőként kifejlesztett és szabadalmaztatott technológiák születtek a kovácsműhelyből lett ekegyárban.

  • A 170 éves törökszentmiklósi ekegyárra emlékeztek

Törökszentmiklós neve már a reformkorban egybeforrt az újítással. Egy helyi kovács már akkor ekegyártó üzemet hozott létre, amikor a gazdák még csak érdeklődtek a hatékony földművelő eszközök iránt.

„És akkor jött Lábassy János, aki mezőgazdasági gépgyártási gyakorlattal rájött és észrevette, hogy mezőgazdasági eszközt kell előállítani Magyarország sajátos feltételrendszerére. Ebben a gondolkodásban első volt és egyedülálló Magyarországon és mellette kellően innovatív, ha úgy tetszik jó gondolkodó is volt, mert saját termékkel önálló eszközöket, jelentős műszaki alkotásokat hozott létre” – mondta Hentz károly a Szent István Egyetem Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum igazgatója.

A település első embere emlékeztetett: már a kezdetektől fogva rangot jelentett az ekegyárban dolgozni, nem volt olyan miklósi család, aki ne kötődött volna az üzemhez valamilyen formában.

„Az az ember, akiről a mai nap megemlékezünk, Lábassy János volt, aki gyakorlatilag megalapozta ezt a tevékenységet Törökszentmiklóson, és azt gondolom, hogy az embernek az a tulajdonsága, hogy szeretne valami újat teremteni egyfajta vállalkozó képessége, vagy vállalkozó készsége, ez az, ami motivációja tud lenni egy gazdasági fejlődésnek. Aki egy ilyen képességgel rendelkezik, sohasem a jövőbe tekint, hanem mindig az adott pillanatot kívánja megragadni. Valószínűnek tartom, hogy Lábassy János amikor Törökszentmiklósra érkezett és a kovácsműhelyét megnyitotta nem gondolta azt, hogy majd egykor az ő tevékenysége során ezrek és ezek fognak dolgozni ebben a városban” – fogalmazott Markót Imre.

A 300 éves település életét azóta is átszövi a mezőgazdasági gépgyártás. A hetvenes évekre nyugat-európai színvonalú tervezés és gyártás valósult meg. A rendszerváltás után a német Claas vette át a Lábassy-örökséget, és így vált Törökszentmiklós egy világcég otthonává.

„Lábassy úr és az utódai folyamatosan fenntartották a kapcsolatot mind az itt élő emberekkel, mind az ügyfelekkel, mind pedig egyéb vállalkozásokkal, és ennek köszönhető hogy, Helmut Claas Úr, aki már ugye 72-ben is tett itt látogatást, pontosan ezt a telephelyet, ezt a gyárat választotta és nem a Makóit, nem az összes többit, amiről már eddig szó volt,. Itt találta meg mindazt, ami rendkívül fontosnak bizonyult a számára és ez pedig a tapasztalat, az innováció, a társadalmi felelősség és a kapcsolattartás az itt élőkkel” – fejtette ki Andrea Szakácsi, a Claas Hungária Kft. igazgatója.

Az eseményen a megjelentek abban egyetértettek, hogy Lábassy János munkássága kitörölhetetlen része a mai mezőgazdasági gépgyártásnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

A sülysápi polgármester hozzátette: "Nem ismerem a személyeket, akik eltűntek, és így a családjukat sem, egyelőre nincs információm, hogy kik ők, éppen ezért semmilyen kapcsolatfelvételre eddig nem került sor, de azt gondolom, hogy most még nem is ennek van az ideje, még én egyelőre imádkozom az elhunytakért, illetve imádkozom azokért, akik még nem kerültek elő, hogy valami csoda folytán kerüljenek elő."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!