2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

90 millióért repült a miniszterelnök a harmadik ciklusban

Hír TV

2017. november 17., péntek 09:40, frissítve: péntek 17:20

Legalább három átlagos családi ház árát repülte el Orbán Viktor ebben a kormányzati ciklusban. Kilencvenmillió forintot költöttek a miniszterelnök repülőjegyeire 2014 májusa és idén szeptember vége között. A legdrágább út a riói olimpiai kiruccanás volt, de többször járt Svájcban is a kormányfő. Az alpesi országban tett látogatásai közül többnek nem ismert a célja. Azokról az utakról az állami hírügynökség sem számolt be.

Megjöttek a fehérvári huszárok – szeptemberben Vietnámban hallgathatta az ismert katonadalt Orbán Viktor. A miniszterelnök több mint kétmillió forintért repült ide különgéppel.

Harmadik kormányzati ciklusában idén szeptember 27-ig 109 külföldi útja volt a kormányfőnek, ezekre több mint kilencmillió forintot költöttek – derül ki a külügyi tárca Hír TV-nek küldött tájékoztatásából.

A kormánytagok külföldi útjainak megszervezéséért az öt legnagyobb magyarországi utazási iroda verseng egymással, és az a cél, hogy mindig a legolcsóbb megoldást kínálják – mondja az OTP Travel ügyvezető igazgatója.

Azonban emellett fontos szempont az is, hogy milyen útvonalon és mennyi idő alatt történik az utazás. Tehát elképzelhető, hogy egy adott úti célra el lehet jutni olcsóbban is öt átszállással, azonban azt gondolom, hogy magas rangú állami tisztségviselőknél elfogadható a közvetlen járattal vagy minél kevesebb átszállással történő utazás – mondta Molnár Judit.

A legdrágább út a riói olimpiára vezetett. Orbán Viktor repülőjegye 5 millió 6 ezer forintnál is többe került mivel chartergéppel, különjárattal utazott. Érdekesség, hogy az ötkarikás játékokra a többi kormányzati politikust jóval olcsóbban, fejenként átlag 700 ezer forintért utaztatta ki a magyar olimpiai bizottság.

Nemcsak az olimpiára, más sportrendezvényekre is szívesen utazik Orbán Viktor állami pénzen. A kazanyi vizes vb-re másfél millió forintért repült, és már a következő rendező ország miniszterelnökeként fogadta mások mellett Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő is.

2014 óta Orbán Viktor ötször látogatott Svájcba is. Bár a Facebook-oldalán gondosan dokumentálják az útjait, három látogatásról semmi sem tudható, és az állami hírügynökség sem adott hírt róluk. Magyar Leventének, a külügyi államtitkárnak sincs válasza.

– Miért nem lehet egyrészt ezekről a látogatásokról a közvéleménynek tudnia semmit? Másrészt mi határozza meg, hogy milyen utazási módot vesz igénybe a miniszterelnök?

– Én azt nagyon helyesnek tartom, hogy a magyar miniszerelnök sokat tartózkodik külföldön és képviseli az országot. Neki ez a dolga egyebek mellett. És abban biztosak lehetnek, hogy minden egyes esetben úgy vásárolta a repülőjegyét, hogy az maximálisan megfeleljen a törvényi előírásoknak. Köszönöm szépen.

– Miért…? Bocsánat, az egyik kérdésre még nem válaszolt…

Orbán Viktor egyébként 2014-es újraválasztása óta legtöbbször az Európai Bizottság székhelyén, Brüsszelben járt. 109 útjából 30 vezetett ide. Az Egyesült Államokban kétszer volt, de ugyanennyiszer kereste fel Oroszországot, Kínát és Azerbajdzsánt is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!