2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

79 milliót kapott Pintéréktől a „Soros-hálózat” tagjának bélyegzett Menedék Egyesület

2017. szeptember 22., péntek 22:00

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületet bírálta pénteken a Magyar Idők, amelyet következetesen a „Soros-hálózat” tagjának neveznek. Pedig pontosabb lenne Pintér-szervezetként hivatkozni rájuk, hiszen idén a legtöbb támogatást a Belügyminisztériumtól kapták.

A Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület legutóbb pénteken került a kormánypárti sajtó célkeresztjébe, alighanem a „Soros-terv” elleni kampány részeként. Az indok most az, hogy az egyesület migránsokkal foglalkozó, például az idegenrendészetnél vagy szociális szervezeteknél dolgozó szakembereknek hirdetett továbbképzést.

„Személyes szálak is a magyar kormánynak hadat üzent milliárdos köreihez fűzik”

A Magyar Idők híradásának felvezetőjében például az szerepel, hogy: „számos jel utal arra, hogy a Soros György által támogatott szervezetek az utóbbi években jelentős hatást gyakoroltak a hatósági fordító és tolmács szakmára: tanulmányokban, egyetemi előadásokon terjesztik nézeteiket, s mindezt nehéz nem összekapcsolni azzal a hírrel, hogy tavaly tíz tolmácstól vált meg elfogultság miatt a bevándorlási hivatal. Figyelemre méltó az is, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok fizetési listáján szereplő Menedék Egyesület ismét meghirdette migrációs szakembereknek – köztük az állami alkalmazottaknak – szóló képzéseit.”

Mint írják, a Menedék Egyesületet „nemcsak az anyagiak, hanem személyes szálak is a magyar kormánynak hadat üzent milliárdos köreihez fűzik”.  Ugyanis, állítják, a szervezet vezetői „megfordultak már” a CEU-n.

A Menedék Egyesület egyébként már korábban felkerült az ellenséges civilek listájára, a Pesti Srácok egy februári cikkében például „Törvényen kívüli civilek, Soros »pénznyelő« alapítványok” között emlegették. Ennek alapja, hogy az egyesület valóban kapott pénzt a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól, idén például mintegy 5,5 millió forintot, ezzel meg is kapta a „külföldről támogatott szervezet” minősítést.

A Belügyminisztérium a Menedék Egyesület fő támogatója

Csakhogy – ahogy az az egyesület közhasznúsági jelentéséből kiderül – tavaly nem a Soros-alapítvány volt az egyesület legnagyobb támogatója, hanem a magyar kormány, azon belül a Belügyminisztérium.

Menedékkérők az azóta megszüntetett vámosszabadi menekülttábornál

A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap 75 százalékban EU-s, kisebb részben hazai forrásból működik, felelős minisztériuma, amely az alap pályázatait, pénzének szétosztását is felügyeli, Pintér Sándor minisztériuma. Az alap honlapján a következő célokat tüntetik fel:

  • a Közös Európai Menekültügyi Rendszer továbbfejlesztése a befogadási feltételek, a menekültügyi eljárások továbbfejlesztésével,
  • a legális migráció és a legálisan Magyarországon tartózkodó külföldiek társadalmi beilleszkedésének (integráció) elősegítése az indulást megelőző intézkedések növelésével, a harmadik országbeli állampolgárok beilleszkedését közvetlenül segítő szolgáltatások támogatásával (különös tekintettel az elismert menekültekre és oltalmazottakra), a magyar társadalom befogadó attitűdjének növelésével,
  • az illegális migráció elleni hatékony fellépés a hatékony és fenntartható visszatérés, különösen az önkéntes visszatérés biztosításával: a humánus és a speciális szükségletek kielégítésére is alkalmas befogadó intézmények kialakításával, a hatóságok személyszállító kapacitásának fejlesztésével, valamint a támogatott önkéntes hazatérési és reintegrációs programokban való részvétellel és a hatósági kísérettel történő kitoloncolások végrehajtásának fejlesztésével.

Menekültek integrációja, munkavállalása

Ezekkel összhangban a Menedék Egyesület idén több mint 79 millió forintot kapott a belügyi alaptól különböző programokra. 7,7 millió forintot kaptak például a Befogadó óvodák és iskolák című projektre, „amellyel migráns gyerekek beilleszkedését, szüleik és tanintézményeik, pedagógusaik közötti együttműködést segíthettük napközis táborok, óvodai és iskolai foglalkozások, valamint pedagógus szakmai fórumok szervezésével és mentorok és interkulturális közvetítők felkészítésével”.

Az alap ahhoz is segítséget nyújtott, hogy – ahogy a kormány 2015-ös plakátja fogalmazott – a menekültek „elvegyék a magyarok munkáját”. „Az MMIA Belügyminisztérium által társfinanszírozott nemzeti allokációja a Mentor-Állás című projekt által 10 378 000 forint támogatást biztosított hátrányos helyzetű harmadik országbeli állampolgárok – különösen nemzetközi védelemben részesülők – foglalkoztathatóságának növelésére és a munkaerőpiacon történő stabil megmaradásuk elősegítésére. Ennek érdekében szociális és jogi tanácsadást, mentálhigiénés ellátást, álláskereső klubot, foglalkozásterápiás csoportfoglalkozást biztosítottunk, gyakornoki programot indítottunk” – olvasható a jelentésben. Az említett programokon ezernél valamivel több migránsnak segítettek, többségében menedékkérőknek, valamint 100-200 befogadott menekültnek.

A kérdés már csak az, vajon Pintért Sándor belügyminiszter is a „Soros-tervet” valósítja-e meg a Soros-alapítvány támogatását is élvező program menekültek magyarországi integrációját segítő programjainak támogatásával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!