2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

650 gyerek érkezik Ukrajnából a Velencei-tóhoz

2017. június 20., kedd 10:48, frissítve: kedd 11:20

650 Ukrajnában élő gyermek táborozhat idén nyáron a Velencei-tónál. Ők olyan ukrán és kárpátaljai magyar gyerekek, akiknek édesapja Kelet-Ukrajnában harcolt vagy harcol. Ukrajnában nagyra értékelik Magyarország támogatását, az első gyerekcsoportot Ungváron Porosenko elnök búcsúztatta.

A 9 éves Danilónak a zene a hobbija, ő is egyike a táborlakóknak. Társaival együtt egy hetet töltenek a Velencei-tónál. „Nagyon tetszik, főleg a hotel és a tó, amiben már fürödhettünk is. Minden klassz, rengeteg barátra tettem már szert” – mondta Danilo Szapta.

A 8 és 16 év közötti gyerekek többsége ukrán, de vannak köztük kárpátaljai magyarok is. Legtöbbjük családját érinti a háború.

„Az otthoni helyzetről, az ukrán helyzetet nem hozzuk fel, nem is beszélünk a gyereknek arról. Nem az a cél, hanem az a célja az egész tábornak, hogy minél több boldogságot, minél több pozitív energiát kapjanak a gyerekek. Ez köszönhető annak is, hogy nagyon sok programunk van. Sárkányhajózás, rönkvár, fürdés, ahogy az idő megengedi” – emelte ki Stefuca Viktória táborvezető.

A kormány támogatásával harmadik éve táboroztatják a nehéz helyzetű családok gyermekeit.

„Első évben nagyságrendileg 550 gyermek volt kísérőkkel, másodikban nagyságrendileg 600, most 650-660 gyermekről illetve kísérőről számolhatunk be. Több héten keresztül érkeznek ide a gyermekek, és a fiatalok 45 millió forintos támogatással” – ismertette Soltész Miklós, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A szervezők szerint a program nemcsak a két nemzet közötti kapcsolatot erősíti, hanem a kárpátaljai magyarok helyzetét is javítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!