2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Schmidt: Ezt a kezdeményezést folytatni kell

2016. október 22., szombat 09:58, frissítve: szombat 10:01

Az 1956-os forradalom roma hőseire emlékeztek Budapesten a 7. Cigány Filmfesztivál megnyitóján. Az eseményen Schmidt Mária kormánybiztos arról beszélt, hogy minden olyan program mellé odaállt az alapítvány, ami a roma hősökre emlékezik.

Az eseményen három roma származású ’56-os forradalmár gyermeke mesélt szüleiről. A résztvevők szorgalmazták, hogy dolgozzák fel a forradalom roma származású hőseinek történetét. Schmidt Mária az ’56-os emlékév kormánybiztosa hangsúlyozta: az alapítvány minden olyan programot támogatott, amely a roma hősökre emlékezik.

„Ez egy olyan feladat, egy olyan kezdeményezés, amelyet tovább kell folytatni, szeretném, ha jövőre is folytatódna és egyre több olyan cigány embert tudnánk a közvéleménnyel megismertetni, akikre a magyar közösség, a magyar társadalom és a cigány közösség egyaránt büszke lehet” – mondta el Schmidt Mária kormánybiztos.

A munkástanácsok tagjai és az ipari tanulók adták a gerincét az ’56-os szabadságharcnak, amelynek hősei úgy gondolták: a nemzet kivívhatja szabadságát – ezt Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke mondta az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben, ahol megkoszorúzta Rácz Sándor sírját. Hangsúlyozta, a Nagy-Budapesti Munkástanács elnöke egész életében hű maradt elveihez, és nem engedett sem a fenyegetéseknek, sem az ígéreteknek. 1956-ban vezető szerepet vállalt, a kormánnyal és szovjet katonai vezetőkkel tárgyalt, és visszautasította a bábkormányban felajánlott miniszteri helyet. A forradalom leverése után évekre bebörtönözték, és nem fogadta el a kádári hatalom összeomlásakor kapott ajánlatokat sem.

„Ti, Te sem, barátaid, sem kollégáid, sem akik nem élhették meg ezt a napot, hogy a 60. évfordulóját ünnepelhessük hőstetteiteket, nem haboztatok, hogy fegyverrel, az életeteket áldozzátok, és komolyan gondoltátok, hogy a magyar nemzet nem arra a sorsra való, amit a szovjet hatalom és az őt kiszolgáló Rákosi-rendszer szánt neki, ez ellen fölkeltetek és hősiesen kiálltatok” – mondta a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Palkovics Imre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!