2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

50 milliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz Programban

A teljes keretösszeg kétharmadát már lekötötték a modern napelemes rendszerek telepítését ösztönző pályázaton; az eddigi több mint 12 ezer nyertes család átlagosan mintegy 4 millió forintos segítséget kap a zöldenergia termeléséhez és tárolásához - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán a Facebook-oldalán.

  • 50 milliárd forint fölött az összes megítélt támogatás a Napenergia Plusz Programban

A tárca bejegyzésében felidézte: a kormány a Napenergia Plusz programban ingatlanonként akár 5 millió forint hozzájárulást kínál a napelem és energiatároló egyidejű beszerzéséhez és felszereléséhez. A sikeresen pályázóknak csak költségeik harmadát kell saját forrásból állniuk, a nagyobbik hányadot az állam vállalja át. A múlt héten az első utalásokkal a kifizetések is megkezdődtek a 75 milliárd forintos programban.

Jelenleg további több mint 5 ezer támogatási kérelem áll feldolgozás, hiánypótlás alatt. Az már biztosra vehető, hogy a meghirdetéskor kalkulált 15 ezer háztartásnál jóval több jut támogatáshoz a programban - közölte az EM.

Az átviteli rendszerirányító friss adatai szerint közel 267 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemel Magyarországon. A többnyire családi házak tetején működő napelemes rendszerek is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az áramtermelő kapacitások több mint felét már a megújulók adják Magyarországon. A tiszta energiaforrások 2015-ben még tíz százalék alatti aránya idén tavasszal nőtt 50 százalék fölé a villamosenergia-rendszer bruttó beépített teljesítőképességében. A megújulók részesedésének kilenctizede az ipari és háztartási naperőművekből származik - ismertette a tárca.

A Napenergia Plusz programnak köszönhetően a családok saját eszközzel termelhetnek zöldenergiát, amelyet későbbi fogyasztásra el is tárolhatnak. A rugalmas felhasználás révén önellátási képességük erősödik, áramszámlájuk csökken - hívta fel a figyelmet a minisztérium.

Az előkészületben lévő folytatásban tíz évnél régebben üzembe helyezett napelemek mellé lehet majd kormányzati támogatással korszerű energiatárolót vásárolni - jelezte bejegyzésében az EM.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így küldött el Bayer Zsolt „mindenkit” az anyja keservébe + videó

Így küldött el Bayer Zsolt „mindenkit” az anyja keservébe + videó

Mélységes felháborodását fejezte ki Bayer Zsolt a Bayer show-ban az Európai Unió Bírósága azon döntése ellen, amely szerint Magyarországnak 200 millió eurós átalányösszeget és naponta további 1 millió euró büntetést kell fizetnie az uniós menekültügyi szabályok megsértése miatt.
Díszőrség lesz a budai Várban + videó

Díszőrség lesz a budai Várban + videó

Új tradíció kezdődik a budai Várban, mostantól a hét területvédelmi tartalékos ezred kéthetes váltásban a Honvédelmi Minisztérium főépülete előtt teljesít díszőrséget - jelentette be a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára feltöltött vasárnapi videóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!