2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

5 nyelv és 6 diploma – 120 nettó havonta

2016. november 14., hétfő 20:56, frissítve: hétfő 20:58

Egyórás szolidaritási sztrájkot hirdetett december 5-ére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a szociális ágazatban dolgozókért. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a szaktárca csak látszólag foglalkozik az ágazat bérezésével. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete 30 százalékos béremelést szeretne elérni, valamint azt, hogy a szociális munka napján ne dolgozzanak az ágazat munkavállalói.

„Hat diplomám van, ebből négy szakirányú diploma, romológus, szociális munkás, szociológus és addiktológiai konzulens” – … és öt nyelven beszél, Szabó Katalin 23 éve dolgozik családsegítőként Soroksáron havi nettó 122 ezer forintért.

„Közel tíz éve nem emelkedett a bérünk, a bértábla rendezésére nagyon rászorulunk, és akik a szakmában dolgoznak, azok hivatástudatból dolgoznak itt, azért, mert szeretik az embereket és szeretnek segíteni. És azt szeretnénk, hogy kicsit meg is becsüljenek bennünket, anyagilag is” – mondta Szabó Katalin.

A szociális szférában jelenleg 93 ezren dolgoznak, de számuk az alacsony bérek miatt napról napra csökken – mondja az egyik szakszervezet vezetője. Boros Péterné legalább 30 százalékos béremelést tartana szükségesnek az ágazatban, ezért december 5-re országos sztrájkot hirdetett. 4500 munkahelyre már ki is küldték a sztrájkfelhívást.

„A még elégséges szolgáltatásokat mindenütt a munkahelyi sztrájkbizottságok biztosítják majd, hiszen tárgyalnak a munkáltatókkal, és ebben a két órában, akinek nincs dolga az ellátottakkal, és megteheti, gyakorolhatja demokratikus jogát, a sztrájkjogot, és ha valaki ezt szeretné megtenni, az meg tudja tenni. Tehát tud sztrájkolni, és én azt is szeretném hangsúlyozni, hogy mi nem akarjuk kivinni az embereket az utcára, mert a feszültség a munkahelyeken van, és mi úgy látjuk, hogy azoknak az embereknek kell kikényszerítenie a kereset emelését, akik ezt elszenvedik” – mondta Boros Péterné.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kiáll a szociális ágazatban dolgozókért – jelentette be az érdekképviselet elnöke. „Most azonban azt látjuk, hogy nem elég egy szimpla szolidaritási nyilatkozat, nem elég egy kék szalag kitűzése, a PDSZ országos választmánya pénteken úgy döntött, hogy a december 5-én megtartandó, esetlegesen megtartandó szociális ágazatbeli szféra idejére szolidaritási sztrájkot szervez egy órában, és arra hívjuk minden egyes kollégánkat, aki a közoktatásban dolgozik, hogy ehhez csatlakozzon reggel 8-tól 9-ig” – így Mendrey László.

Mendrey László hozzátette: a szolidaritási sztrájknál a munkavállalóknak mindössze egy bejelentéssel kell élniük a munkáltatók felé, a szakszervezet pedig megkezdi a tárgyalásokat a még elégséges szolgáltatásról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!