2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

4 136 313 érvényes szavazatra van szükség

,

2016. október 1., szombat 13:02, frissítve: szombat 22:19

Érvénytelen lesz a vasárnapi népszavazás a legfrissebb kutatások szerint. A Publicus Intézet szerint a választók 46 százaléka megy el, a Medián szerint az is elképzelhető, hogy még ennél is kevesebben. A választási iroda szerint 4,1 millió voksra lenne szükség az érvényességhez.

Sorban állásra kell készülni Budapesten és a nagyvárosokban bizonyos szavazókörben, a választási iroda elnöke szerint.

„Az átjelentkezőkkel kapcsolatban… Nagyon sokan jelentkeztek át Budapestre, és a budapesti kerületekben elég kritikus helyzet alakulhat ki – a legtöbben Budapest I. kerület 35. számú szavazókörbe. Ez lesz a legnagyobb létszámú szavazókör” – ismertette szombati sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Az I. kerületen kívül sorban állás lehet még a VIII., IX., XI. és XIII. kerületben is.

„Ahhoz, hogy érvényes legyen a népszavazás, 4 millió 136 ezer 313 érvényes szavazatra van szükség. Ezt elmondom még egyszer. Tehát 4 millió 136 ezer 313” – jegyezte meg Pálffy Ilona.

Péntek délután lezárult a választási jegyzék, így megvan, hogy pontosan mennyien jogosultak vasárnap az urnákhoz járulni. A Nemzeti Választási Iroda elnöke által ismertetett számot a rendszerváltás óta még egy népszavazáson sem sikerült elérni.

„Jelenleg annak van nagyobb valószínűsége, hogy nem éri el az érvényességi küszöböt a részvétel” – tette hozzá.

A Medián szerint nem is lesz érvényes a népszavazás, a méréseik szerint csak a választók 42 százaléka biztos benne, hogy részt vesz a referendumon. A szakértő szerint a 8 évvel ezelőtti szociális népszavazás eredményeihez kell majd hasonlítani az adatokat.

„Érdemes megnézni a 2008-as szavazásnak a részeredményeit. Mert, ha azt fogjuk látni, hogy nagyon elmarad attól, ami mondjuk 10 órakor vagy 12 órakor, akkor várhatóan az 50 százalékhoz közel lesz, vagy alatta marad. Ha pedig meghaladja azt, amit 2008-ban tapasztaltunk, akkor valószínűleg érvényes lesz, mert több mint 50 százalék” – nyilatkozta Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója.

A Publicus Intézet legfrissebb kutatása szerint is a korábbi 54-ről 46 százalékra csökkent azoknak a száma, akik el akarnak menni a voksolásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!