2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

360 milliárdból gazdálkodhat a Balaton a következő öt évben

2017. március 22., szerda 11:44, frissítve: szerda 11:44

A korábbinál több pénz jut a Balaton régió fejlesztésére: a tavaly visszavont, 300 milliárdos program helyett 360 milliárddal gazdálkodhat a térség a következő öt évben – hangzott el a víz világnapi konferencián Siófokon.

Megfelelő a Balaton vízszintje, és a víz minősége is kiváló jelenleg. De a Balaton sekély vizű tó, így egy aszályosabb év alacsony vízszinthez vezethet, ami egyébként nem újdonság – mondja a szakember. „Ezekre a tavakra az jellemző, hogy rendkívül változékony a vízjárásuk, rendkívül érzékenyek azokra a folyamatokra mind mennyiségi, mind minőségi szempontból, amelyek a vízkészletet érintik. Tehát viszonylag kis, de tartós változás is a környezeti tényezők közül jelentős hatást okoz” – fogalmazott Varga György, az Országos Vízügyi Igazgatóság referense.

A Balaton környékének fejlesztésére több terve is van a kormánynak. Milliárdok jutnak a Sió csatorna felújítására, a vízminőség javítására és a turizmus serkentésére. „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 30 milliárd forintot kér a kormánytól, illetve a parlamenttől a feladatok megvalósítására, hiszen azt látjuk, hogy mind a tavalyi, mind az idei 2-2 milliárd forint csak egy kezdő lökés lehet az egyébként kormányhatározati szinten 101,7 milliárd forintot tartalmazó hazai fejlesztéshez” – jelentette ki Makai Martina, a zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár.

A fejlesztések felügyeletébe a Balaton-fejlesztési Tanácsot is bevonják. A tervek szerint fejlesztik például a balatoni bringakörutat, a hévízi tófürdőt, a kempingeket, a Balatoni Hajózási Zrt. flottáját és kikötőit, s a Badacsony és Fonyód közötti kompjárat is újra képbe került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!