2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

A szabadság bolond körei

Következik:

Híradó 12:00

30:20 – Lenyomták a gazdákat a kormánypárti haverok

2016. január 29., péntek 17:43, frissítve: hétfő 10:58

Megötszöröződött az aranykalászos gazdaképzésen részt vevők száma – állítja az LMP. Sallai R. Benedek vizsgálná az állami földek új tulajdonosainak múltját, szerinte ugyanis többen ezzel a képzéssel juthattak földhöz. A Jobbik támogatná a javaslatot. Az állami földek elárverezésével 130 ezer hektár cserélt gazdát, amelyek 30 százalékát a kormánypártokhoz kötődő személyek nyerték meg.

Novemberben mutatta be a Hír TV, hogy mennyire könnyen lehet a piacon aranykalászos gazdaképesítést szerezni. Kevesebb mint három hét alatt a tanuló sikeres vizsgát tehet. Bejárni nem kell, és „nem szokott olyan lenni, hogy valakinek nem sikerül”, hangzott el a rejtett kamerás felvételen.

2012-höz, 2013-hoz viszonyítva megötszöröződött az érdeklődés. A képesítéssel pedig több ezren licitálhattak állami földekre.

„Most egy jogszabályi kiskapu volt, hogy földet lehessen szerezni. Nyilvánvalóan a legizgalmasabb kérdés az, hogy megnézzük, hogy a mostani nyertesek közül kik azok, akik az elmúlt egy-két évben szereztek ilyen végzettséget, kik azok, akik fel voltak arra készülve, hogy egy megnyíló földpiacon esetlegesen ilyen eredményesen szerepeljenek” – tette fel a kérdést Sallai R. Benedek.

Az ökopárt gyűjtése szerint az év végi árveréseken 130 ezer hektár állami föld cserélt gazdát. Az új tulajdonosok 30 százaléka kormánypártokhoz is köthető személyek, további 30 százalék a nagygazdák csoportját gazdagítja. A licitálók 10 százaléka volt külföldi, és szintén ekkora az aránya a rejtőzködőknek is. A kormány kommunikációja által megcélzott kistermelők csak a teljes nyertesek 20 százalékát teszi ki.

„Vidéken legfőképpen azok tudtak földet venni, akik jelentős tőkével rendelkeztek. Vagy azért, mert már nagygazdák és tudták bővíteni a birtokaikat, vagy azért, mert másból meggazdagodtak. Akár korábban olajszőkítésből vagy egyéb gyanús ügyletekből, vagy legális, féllegális üzletekből, de hogy nem gazdák, az teljesen biztos” – fogalmazott Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik támogatná egy olyan vizsgálóbizottság felállítását, amely a friss aranykalászos gazdák földhöz jutását vizsgálná.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!