2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

30 év után számolják fel a veszélyes hulladéklerakót

2015. október 13., kedd 20:50

Harminc év után felszámolják a Hortobágyi Nemzeti Park melletti hulladéklerakót. A veszélyre civilek hívták fel a figyelmet még tavaly januárban. A kormány idén tavasszal döntött arról, hogy 400 millió forintot biztosít a telep felszámolására, a kármentesítést 22 millió forintból kezdték el.

Galvániszaptól kezdve több mint 80 féle veszélyes anyagot tárolnak évtizedek óta a Hortobágyi Nemzeti Park szomszédságában. A veszélyre tavaly hívta fel egy civil szervezet a figyelmet. A telepet üzemeltető cég felszámolás alá került, a 2300 tonna veszélyes anyag ártalmatlanítására a kormány 400 millió forintot ad. Az első ütemre 22 millió forint jut. „A telephelynek a szélein található hordók és szennyező anyag behordásra kerül a telephely közepére, ahol biztonságos helyen vannak. Kitakarítjuk azokat az alapvetően szigetelt és a biztonságot garantáló árkokat, amelyek körbeveszik ezt az egész telephelyet, és megjavítjuk a tetőt” – mondta Rácz Róbert kormánymegbízott.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője azt mondta: bármilyen elszomorító is a kép a telepen, azonnali beavatkozásra nem volt szükség. „Látszik, hogy fedett részen van, és úgynevezett szivárgásgátlással van ellátva, tehát ez egy olyan beton, amire ha esetleg szennyező anyag ki is kerül, biztosított, hogy itt azonnal vissza lehet gyűjteni, egy másik edénybe átrakni, és ez nem szivároghatott be a talajba vagy éppenséggel a talajvízbe” – mondta Kórós Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályvezetője.

A kármentesítés jövő tavaszra zárulhat le, a 400 milliós kormányzati támogatásból egy debreceni veszélyes hulladéklerakónak a felszámolására is jut pénz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!