2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Három nap alatt döntöttek: nem lesz nyomozás MNB-ügyben

2016. május 6., péntek 13:17, frissítve: péntek 17:23

Nem indít nyomozást az ügyészség az MNB alapítványainak gazdálkodásával kapcsolatban. Közben a postához hasonlóan titkosították az MNB cégeinek a gazdálkodását is – az erről szóló törvénymódosítás pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. A jegybanktörvény módosításával az MNB többségi vagy kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságokat is kivonták az infotörvény hatálya alól, vagyis azok megtagadhatják az MNB tevékenységére vonatkozó közérdekű adatok kiadását.

Az új szabály értelmében a jegybank tulajdonában álló társaságoknak nem lesz kötelező teljesíteniük a közérdekűadat-igénylést, ha úgy látják, hogy azzal központi pénzügyi, üzleti vagy devizapolitikai érdeket sértenek.

„Az a probléma, hogy a forint folyamatos gyengítéséből keletkező technikai jegybanki profitot feléli, elpazarolja és ellopja a jegybank” – állítja Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke.

Az intézmény alapítványainak költéseit sokáig próbálták eltitkolni, ám végül az Alkotmánybíróság döntése miatt kénytelenek voltak közzétenni. Az Együtt az egyik tétel miatt korábban feljelentést is tett.

„A magyar ügyészség szerint sem hűtlen, sem hanyag kezelés nem történt a Vs.hu kiadójának támogatása ügyében, sem pedig Matolcsy György könyvének tételenként, nyelvenként több mint kilencmillió forintos kiadása ügyében. Az Együtt szerint ez felháborító. Nemhogy nyomozni nem hajlandók, hanem a nyomozást megalapozó tájékozódást gyakorlatilag kevesebb mint három nap alatt elvégezték” – fejtette ki Szigetvári Viktor.

Az MNB a növekedésihitel-program reklámjára is elköltött hatmilliárd forintot még 2014-ben. A pénzből Simicska Lajos cégei, a TV2, a Vs.hu és az Origó is részesült. A DK a reklámok teljesítési igazolását hiányolja.

„Feljelentést teszünk a jegybank ellen. Nem elég, hogy Matolcsy a saját családjának adta a magyarok pénzét, még papíron sem tudja igazolni, hogy azt nem lopták el. A Demokratikus Koalíció szerint vérlázító, hogy a növekedésihitel-program reklámkampánya valójában egy Matolcsy családsegítő programként funkcionált” – fogalmazott Varju László, a DK alelnöke.

Matolcsy György a Magyar Nemzetnek adott interjúban az ellenzék politikai blöffjének nevezte az alapítványi költések körül kialakult helyzetet. Hozzátette: a jegybank nem titkolózott, hanem egyszerűen szakmai vitája volt arról, hogy a közpénz az alapítványokhoz jutva elveszíti-e közpénz jellegét vagy nem.

A jegybanktörvény pénteken hatályba lépett módosítása azt is rögzítette, hogy az MNB-elnök havi fizetése ötmillió forint, az alelnökök pedig ennek a 90 százalékát vihetik haza. Matolcsy György a Magyar Nemzetnek erről azt mondta: a jegybank teljesítménye alapján egyetért az ötmilliós fizetéssel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!