2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

266 ezer: továbbpasszolják a felelősséget

2017. február 17., péntek 18:03, frissítve: péntek 18:07

A kormány a főpolgármesterre, Tarlós István az ellenzékre tolja a felelősséget a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtéséért. A Fidesz frakcióvezetője még a több mint negyedmillió szignó leadása előtt egyértelműsítette, hogy a főpolgármester ügye az olimpia. Tarlós István pedig árulónak nevezte azokat az ellenzéki pártokat, amelyek korábban a 2024-es ötkarikás játékok mellett álltak ki, most viszont beszálltak az aláírásgyűjtésbe. A közgyűlés elé szerdán kerül az olimpiai pályázat visszavonására vonatkozó javaslat.

Kiskocsival húzta a Fővárosi Választási Irodához a Momentum Mozgalom vezetője a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. A kocsi csomagtartóját megtöltötték az ívek, bent pedig kisebb falat emelve tették közszemlére azokat.

Az aktivisták tapsviharban törtek ki, amikor kiderült, hogy mennyi budapesti szeretne szavazni a magyar főváros 2024-es olimpiai pályázatáról. A mozgalom vezetője úgy látja, hogy aki jogi buktatókat gördítene a referendum útjába, az elárulná a választókat.

„Óriási gyávaság lenne a részükről, ha innentől kezdve – annak ellenére, hogy mennyi ember jött fel a fővároson kívülről is, hogy gyűjtse velünk az aláírást – megpróbálnák ellehetetleníteni a népszavazásunkat, illetve ha a kiírása előtt visszavonnák a pályázatot. Az nemcsak hogy gyávaság, de árulás is lenne a részükről” – mondta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom vezetője.

„Ha már eldőlt, hogy a budapestiek kellő számban népszavazást akarnak, akkor bármi lesz a hivatalos terminológia, erősen el fogok gondolkozni azon, hogy nem kéne-e visszavonni a pályázatot” – ezt bő két órával azelőtt mondta a főpolgármester, hogy a Momentum leadta az íveket.

„Tarlós István nem mer szembenézni a budapestiek véleményével” – a szocialisták szerint Tarlós István ezzel beismerte, hogy a vasárnapi boltzárhoz hasonló visszavonulót tervez.

„Olimpiára készülünk, az olimpia pedig nemzeti ügy Magyarországon” – a miniszterelnök januárban még széles nemzeti összefogásról beszélt, a kormánypárt visegrádi frakcióülésén azonban már szóba sem került az olimpia.

Kósa Lajos egykori városvezetőként megjegyezte, hogy a pártközpont sosem szólna bele a fideszes vezetésű önkormányzatok dolgaiba. „Sosem csíptem volna azt, hogyha nekem akár csak a saját pártom központjából okoskodik valaki, hogy én Debrecen polgármestereként mit csináljak. Majd a debreceniekkel megbeszélem” – fogalmazott.

A Fővárosi Választási Irodának mától 45 napja van arra, hogy ellenőrizze az íveket. A végeredményt a Fővárosi Választási Bizottság hirdeti ki, amelyet öt napon belül lehet megtámadni. A kifogásokat újabb öt napon belül ki kell vizsgálni, és el kell bírálni. A végső döntést a Kúria hozhatja meg a kifogások ügyében, erről pedig nyolc napon belül tájékoztatnia kell a főpolgármestert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!