2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

250 milliárdos piacra tenné rá a kezét az állam?

2016. február 10., szerda 18:10, frissítve: szerda 18:21

Újabb államosításokról beszélt Lázár János egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a közművek után a közétkeztetést is állami kézbe venné.

Takács Zsoltéknak 10 főzőkonyhájuk van. Önkormányzatokat, iskolákat, óvodákat látnak el. Azt mondják: az ételükre nincs panasz. Nagyon remélik, hogy megmarad a munkájuk, és nem kerül állami kézbe a közétkeztetés is.

„Alapvetően hosszú lejáratú szerződésekről van szó. Nagy invesztíciókról, amit arra a szerződéses intervallumra, akár 5-10 évre számolnak ki a szolgáltató cégek. Tehát ha az a kormány álláspontja, hogy egy közétkeztetési szolgáltató céget hoz létre országosan, akkor nyilvánvalóan ezzel a céggel, a piacon lévő számos céggel valamilyen megállapodásra kell hogy jusson” – mondta Takács Zsolt, a TS Gastro ügyvezető tulajdonosa.

A miniszterelnökséget vezető miniszter egy hódmezővásárhelyi fórumon beszélt arról, hogy a szennyvíz-, az ivóvíz-, a gáz-, az áramszolgáltatás, a távfűtés és a hulladékkezelés után a közétkeztetésben is új működési modell kell. Lázár János szerint ezt a szolgáltatást is vagy állami cégnek kellene végeznie, vagy ha magánkézben marad, akkor kötelező lenne a nonprofit jelleg.

„Meggyőződésünk szerint Magyarországon tartósan alacsonyan kell maradjon ezeknek a szolgáltatásoknak az ára, és meggyőződésünk szerint ez szociális szolgáltatás kell hogy legyen, ami azt jelenti, hogy azok a cégek, akik szolgáltatnak, állami tulajdonban kell lenniük, vagy állam által szervezett cégeknek kell lenniük, vagy ha magáncégek, akkor tudomásul kell venniük, hogy ezekből a cégekből profitot a lakosságtól nem lehet kivenni. Ez egy nagyon fontos új elv, mert ez fogja önöket megvédeni attól, hogy a rezsi irreálisan magas legyen” – hangsúlyozta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének elnöke szerint ez csak félreértés. „Ha jól láttam a Portfolio.hu-n, ez közszolgáltatásokról, közmű, közvíz, »köz«, »köz« és szerintem a sok »köz« mellett ott volt a közétkeztetés is, információink szerint, amiket fölhívtunk, a kormányzatban nincsenek ilyen tervek” – mondta Gál Pál Zoltán.

A magyarországi közétkeztetési piac forgalma éves szinten 200-250 milliárd forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!