2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

220 ezer helyett 10 ezerért adja reklámtábláit Garancsiék cége

Hír TV

2018. február 23., péntek 08:14, frissítve: péntek 17:35

Trükkel kerüli ki a plakáttörvényt a miniszterelnök kötélbarátjának cége. A Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA tizedáron adja a tőle rendelő pártoknak az úgynevezett reklámfültáblákat. A Hír TV-nek nyilatkozó jogász szerint egyértelműen tiltott pártfinanszírozásról van szó, az Együtt ezért kockázatjelzést is tesz az Állami számvevőszék felé.

Nagy Feró portréját lengeti a szél a Szentendrei úton. Az úgynevezett elefántfül kedvelt reklámfelület a Garancsi István-féle ESMA-tól lehet bérelni, a miniszterelnök kötélbarátjának cége a kampányidőszakra különleges ajánlattal is készült.

A lengőkaros kampánytábla-szerkezetet darabonként 110 ezer forintért adják egy hónapra, ám az ugyanekkora méretű, és hasonló elhelyezésű, úgynevezett választási plakáttartó szerkezetért viszont darabonként mindössze 10 ezer forintot kell fizetniük a pártoknak. Utóbbi lehetőségnél jelzi is a cég, hogy ez kizárólag a kampányidőszakra vonatkozik.

Négy párt bérelt lengőkaros plakáthelyet az ESMA-tól. A Fidesz plakátjai már sok helyen kint vannak, de az LMP-s miniszterelnök-jelölt portréja is visszaköszön. Az MSZP is vásárolt a Garancsi-féle cégtől. Az árszabás Magyar György ügyvéd szerint jogszabályellenes.

„Aki eltérően árkedvezményt biztosít a szokásos árakhoz képest, tiltott módon támogatja azt a pártot, amelynek ezt a hatalmas nagy árkedvezményt biztosította. Ebből már lehet sérelem. Pont erre épült az ÁSZ-eljárás a közelmúltban. A Jobbikot is ez alapján a régi jogszabály alapján vonták felelősségre” – mondta Magyar György.

A szocialista Harangozó Tamás úgy látja: az Állami Számvevőszék ebben az esetben várhatóan nem találja problémásnak a kedvezményt.

„Az Állami Számvevőszék legutóbb kiadott iránymutatása szerint ezek az árak, legalábbis mi ezt fejtettük meg belőle, ha mindenkinek egyformán, egyforma feltételekkel biztosítja a cég a kampány során a lehetőséget, akkor az Állami Számvevőszék maga azt írta erre, hogy az rendben van. Egyedi kedvezményeket nem tűr” – nyilatkozta Harangozó.

Az LMP-s Ungár Péter is úgy véli, hogy nem lesz problémájuk a kedvezményből, noha kiszámíthatatlan, hogy mit lép majd az ÁSZ.

„Az, hogy az Állami Számvevőszék kivel mit fog támadni, azt nem lehet tudni, mert ez egy politikailag irányított szervezet. Ugyanakkor nem az LMP felelőssége az, hogyha valakik megjelölnek egy árat, azt leadják az Állami Számvevőszéknek, akkor utána ő azt jogszerűen állapította meg vagy nem, ha nem jogszerűen állapította meg, akkor az az ő felelőssége, az LMP az Állami Számvevőszéken leadott listaáron vásárolt felületeket” – mondta Ungár Péter.

Az Állami Számvevőszéket is kerestük, ám a felügyeleti szerv nem foglalt állást a kedvezményes elefántfülbérletről. Horváth Bálint kommunikációs vezető azt mondta: a kampányköltéseket később vizsgálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!