2024. 05. 13. Hétfő Szervác, Imola napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

2018-tól büntetik a veszteséges áruházláncokat

Kormánypárti szavazatokkal fogadta el a parlament a veszteséges áruházláncok büntetését. A szocialisták nemmel voksoltak, a Jobbik és az LMP képviselői pedig tartózkodtak. Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint a szigorítás igazi vesztesei a vásárlók és a magyar beszállítók lesznek. Az érdekképviselet azt kéri az államfőtől, hogy ne írja alá a törvénymódosítást.

A kormánypárti képviselők szavazataival fogadta el az Országgyűlés a veszteséges áruházláncok büntetését. 2018-tól nem árusíthatnak napi fogyasztási cikkeket – kenyeret, tejet, húst – azok az 50 milliárd forint árbevételű üzletek, amelyek két egymást követő évben mínuszban zártak. A szigor fő vesztesei a multik, a hazai tulajdonú élelmiszerláncok többnyire franchise-rendszerben működnek, így az egyes boltok éves árbevétele 50 milliárd alatt marad.

„Magyarországon igen széles a szegény embereknek a köre, és ezek a szegény emberek ezekben a nagy élelmiszerláncokban olcsóbban tudnak vásárolni, mint a kisebb boltokban. Nem olyan egyszerű ez, hogy azt mondjuk, hogy adminisztratív lépésekkel vissza kell folytatni ezeket a nagy élelmiszerláncokat, és majd a kisboltok rentábilisan fognak működni” – fejtette ki Harangozó Gábor MSZP-s képviselő.

A Jobbik és az LMP képviselői tartózkodtak a szavazásnál. „Nem tudjuk azt jó szemmel nézni, hogy komplett szektorokat lefejeznek hatalmi szóval. A magyar munkavállalók jelentős része dolgozik ebben a szektorban. Azt gondoljuk, hogyha mást nem kímél a Fidesz, akkor legalább ezekre az emberekre tekintettel kellene lenniük” – mondta el Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A kormányszóvivő a Hír TV kérdésére elismerte: nem végeztek előzetes számításokat arról, hogy hányan kerülhetnek utcára, ha az érintett áruházláncok költségeik csökkentésére kényszerülnek. „Nem a kormány feladata, hogy ilyen típusú számításokat végezzen” – fogalmazott Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán szerint az éles árversenyben az árak emelésére nincs lehetőség, így a tulajdonosoknak más módon kell nyereségessé tenniük boltjaikat. „Nem piactorzító, hanem piackiegyenlítő szerepe és következménye lesz a szándékaink szerint. A tisztességesen beruházó, tisztességesen viselkedő élelmiszerláncoknak egy ilyen intézkedés miatt nincs mitől tartania. Az eredmények azt kell, hogy hozzák, hogy kiegyenlítődjenek azok az anomáliák, amik indokolatlan piaci fölényt biztosítottak egyesek számára” – fejtette ki.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség az államfőhöz fordul, és arra kéri Áder Jánost, hogy ne írja alá a törvénymódosítást. „Az áruházak egyrészt úgy fognak spórolni, hogy fejlesztési költségeket visszafognak, elképzelhető, hogy alkalmazotti költségeket is lefaragnak, több lesz a részmunkaidős foglalkoztatott, a beszerzésben továbbra is a hazai piacra összpontosítanak, a hazai piacon a beszállítók is versenyeznek egymással. (…) Itt próbálnak majd meg kedvezőbb beszerzési lehetőséget keresni” – fejtette ki Vámos György főtitkár.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség úgy tudja: egyelőre egyetlen áruházlánc sem vonul ki az országból, mert nem akarják veszni hagyni az elmúlt évek több ezer milliárd forintnyi beruházásait. A törvény egyébként 2018-tól azt is megtiltja, hogy Budapesten szupermarketek működjenek a világörökség részének minősített területeken.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!