2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

A választások előtt költözhet a Várba Orbán

2016. május 3., kedd 15:47, frissítve: szerda 11:57

Közvélemény-kutatási adatokkal érvel a Budavári Palota felújítása mellett L. Simon László. A felmérés szerint a beruházást támogató vidéki válaszadók csaknem fele még nem is járt a budai Várban. A miniszterelnök a tervek szerint a 2018-as országgyűlési választások előtt költözhet át a Karmelita kolostorba.

„Azt kérdeztük meg, hogy egyetért-e a Budavári Palota felújításával itt a válaszadóknak a 80 százaléka mondott igent”  – ismertette egy közvélemény-kutatás adatait a Miniszterelnökség örökségvédelmi államtitkára a budai Vár felújítását, illetve kormányzati negyeddé alakítását felügyelő bizottság hatodik ülésén. Eszerint a vidéken élő válaszadók 43 százaléka még nem járt a budai várban – a felújításról is e nélkül mondott véleményt.

A tervek szerint több múzeum elköltözik a várból, visszaállítják viszont a főőrségi épületet és a turisztikai látványosságnak szánt egykori Lovardát, amelynek alapkőletétele május végén lesz.

„Az az elképzelésünk, hogy a földszintre, a Csikós-udvar bejárati szintjére, pontosan így fogalmazok, oda egy olyan szuvenírbolt kerüljön, ami tulajdonképpen a lovarda tevékenységéhez szorosan kapcsolódik. Úgy is fogalmazhatnék, hogy lovas szuvenírbolt de nyilvánvalóan ezt tágan kell értelmezni, mert budai Vár, palota és lovaskultúra összefüggésrendszerében nagyon sok mindenről beszélhetünk” – fejtette ki L. Simon László.

A Várba költöző kormányhivatalok egy része mélygarázst is kap. Öt ilyen létesítmény lesz, amelyekre összesen 10 milliárdot költenek – a Szent György tér alatti mélygarázsra két és fél milliárd forintot fordítanak.

A Miniszterelnökség épülete 2018 első negyedévében készülhet el, vagyis ha a terveknek megfelelően halad az építkezés, az országgyűlési választások eredményét már a Várban is várhatja Orbán Viktor miniszterelnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!