2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

„2010 óta nincs valódi médiapiac”

2017. szeptember 5., kedd 19:54

2010 óta nincs valódi médiapiac a Hír TV-nek nyilatkozó médiajogász szerint. Polyák Gábor úgy látja, hogy a médiatanács a rádiós piacot is tönkreteszi azzal, hogy egyes kormányközeli szereplőket indokolatlan előnyben részesít a frekvenciapályázatok elbírálása során. Legutóbb egy békéscsabai rádió helyzete vált bizonytalanná, miután egy Andy Vajnához köthető cég megszerezte a sugárzáshoz szükséges engedélyt, az egyetlen országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázatán pedig akár már Mészáros Lőrinc is befutó lehet, a felcsúti milliárdos érdekeltsége ugyanis tekintélyes médiaportfóliót épített ki, egyebek között rádiókat is vásárolt.

A médiahatóság nem hosszabbította meg a korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó, majd tulajdonost váltó rádió frekvenciahasználati jogosultságát. A rádió mögött álló Advenio Zrt. bíróságon keresi az igazát az engedélyhosszabbítás elutasítása miatt.

Az új pályázaton Mészáros Lőrinc lehet a befutó, gondolják a piaci szereplők. A felcsúti milliárdos az utóbbi időben több vidéki kis adót is megvett, így könnyen teljesíteni tudja majd a rádiós tapasztalatra vonatkozó előírásokat.

A Hír TV-nek nyilatkozó médiajogász szerint a 2018-as választásig valószínűleg eldől, ki nyeri az egyetlen országos kereskedelmirádió-frekvenciát.

„Az új rádió hasonló feltételek között fog majd működni, évente négyszázmillió forintot kell majd kifizetni a médiahatóság részére, ugyanannyit, mint a Class FM-nek. Ez az összeg a mai piaci viszonyok között arra a feltevésre teremthető elő, hogy a nyertes pályázó majd megkapja azt az állami támogatást, amelyet a médiapiacon jelen levő összes, politikailag motivált szereplő jelenleg is megkap” – jelentette ki Polyák Gábor.

A békéscsabai Rádió 1-nek is bizonytalanná vált a helyzete, miután lejárt a frekvenciaengedélye. A médiahatóság kiírását pedig annak ellenére az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Radio Plus nyerte, hogy a pályázata hibás volt. Az adót több mint húsz éve üzemeltető családi vállalkozás bíróságra vitte az ügyet.

„Az ügyben felülvizsgálati kérelemmel éltünk, és ezenkívül azt sajnáljuk még, hogy a kiszivárgott információk miatt, esetlegesen a nálunk dolgozó kollégák jövőképe esetleg bizonytalannak látható. Ezt sajnáljuk nagyon” – mondta Mazán Tamás, az Interax Kft. ügyvezetője.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa kedden ülésezett, a napirenden egyebek között az országos kereskedelmi rádió frekvenciapályázatának véglegesítése és egy ideiglenes békéscsabai frekvenciaengedély is szerepelt. A hatóság épületében nem forgathattunk, a médiatanács tagjai pedig nem akartak nyilatkozni. Az ülés jegyzőkönyvét várhatóan jövő héten teszik közzé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!