2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

20 milliárd forint megtakarításuk is odaveszhetett

2016. március 26., szombat 12:45, frissítve: vasárnap 13:39

Még el sem indult a Kun-Mediátor felszámolása – erről a károsultak ügyvédje beszélt a Látótér stábjának. Az ügyfeleknek akár húszmilliárd forint megtakarításuk is odaveszhetett. Az egykori cégvezető, Dobrai Sándorné továbbra sem került elő, bár nemzetközi körözést adtak ki rá. Valószínűleg a Karib-tenger partján húzza meg magát.

Karcagi közmunkások pakolták ki a Kun-Mediátor irodáját. A cég ügyvezetője, a városban csak Bróker Marcsika néven emlegetett Dobrai Sándorné egy éve lépett le. Dobrainé a kilencvenes évek második felében önállósította magát, utazási irodát nyitott, majd szolgáltatásait valutázással bővítette. Az ügyfeleknek a piacinál magasabb kamatot ígért, az üzlet fel is pörgött. „Mikor megkérdeztem, hogy hogyan forgatja a pénzt, mibe fekteti be, nekem egyszerűen csak annyit válaszolt, hogy uniós beruházásokba, nagyvállalkozóknak ad oda előfinanszírozási szándékból pénzt, és ő ezt busásan visszakapja” – mondta Balogh Zoltán, a károsultak képviselője.

A Buda-Cash-, majd a Quaestor-ügy a Kun-Mediátornak is betett. Tavaly áprilisban Bróker Marcsika egyik napról a másikra eltűnt a városból a családtagjaival együtt. Lányai később visszatértek, az egyik károsult beszélt is velük. „Kérdeztem, hogy politikusok vannak-e az ügyben. Bólintottak. Helyi szintű vagy magasabb? Azt mondták, magasabb szinten” – fogalmazott Tóth Mihály károsult.

Tóth Mihály és társai olyan törvényi erejű kártalanításban nem reménykedhetnek, mint a Quaestor-ügyfelek.

– Egyéves a Kun-Mediátor-ügy. Tavaly Orbán Viktor azt mondta, hogy közpénzből a károsultak biztosan nem lesznek kompenzálva, azonban kidolgoznak egy olyan javaslatot, amely a többi pénzintézettel együttműködésben jelenthet a károsultaknak megoldást.
– Történt-e ebben valamilyen döntés, illetve felvetődött-e?
– Nem történt ilyen döntés.
(Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter)

Dobrai Sándornét az Interpol is körözi. Egyes hírek szerint a Kun-Mediátor volt vezetője Közép-Amerikáig menekült, állítólag a Karib-tenger partján fekvő miniállamban, Belize-ben húzta meg magát.

Karcag egyébként két minisztert is ad az országnak. Fazekas Sándor húsz éven át vezette a várost, mielőtt átvette a földművelésügyi tárca vezetését 2010-ben. A település parlamenti képviselője pedig Varga Mihály jelenlegi nemzetgazdasági miniszter volt 1998 és 2014 között.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!