2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Felfüggesztett börtönt kapott Biszku

,

2015. december 17., csütörtök 15:06, frissítve: szombat 09:08

Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla. A megismételt elsőfokú eljárásban két év börtönt kapott többrendbeli háborús bűntett, lőszerbirtoklás és a kommunista bűnök tagadása miatt. A Fővárosi Törvényszék szerint az '56-os sortüzekért nem felelős a volt kommunista belügyminiszter. Az ügyvéd az igazságszolgáltatás sikeréről, a Jobbik képviselője a kommunista bűnök nyílt tagadásáról beszélt a bíró indokolása után. Az ítélet nem jogerős.

Kísérői tolták be tolószékében a Fővárosi Törvényszékre Biszku Bélát. Az egykori kommunista belügyminisztert többrendbeli bűnpártolás bűntettével megvalósított háborús bűntettben, lőszerrel való visszaélésben és a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásában találták végül bűnösnek. „Mindezekért őt a törvényszék halmazati büntetésül két év szabadságvesztésre ítéli, a szabadságvesztés végrehajtási fokozata börtön. A törvényszék a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggeszti” – mondta Steiner Gábor, a Fővárosi Törvényszék bírója.

A karhatalom egykori vezetőjét ugyanakkor felmentették a Nyugati téren és Salgótarjánban történt, 49 halálos áldozattal járó sortüzekkel kapcsolatban az aljas indokból, több ember sérelmére felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól.

Biszku Béla ügyvédje az indokolás szünetében az ítéletet az igazságszolgáltatás sikerének nevezte. „Ha a Fővárosi Ítélőtábla nem helyezte volna hatályon kívül a korábbi elsőfokú ítéletet, akkor nem lett volna esélye most a Fővárosi Törvényszéknek, hogy ténylegesen felderítse a tényállást, és mindannyian megtudjuk, hogy mi történt 1956-ban Magyarországon” – mondta Magyar Gábor, Biszku Béla ügyvédje.

A jobbikos Novák Előd ezúttal is ott volt a tárgyaláson, a parlamenti képviselő felháborítónak tartja a Fővárosi Törvényszék döntését. „A kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásával ér fel az az ítélethirdetés, aminek keretében a bíró lelkesen mentegette az indoklásban Biszku Bélát. Az ügyészség és a bíróságok eddig időhúzásra játszottak, ez most egy kvázi felmentéssel ér fel, hiszen felfüggesztettre ítélni háborús bűntettek miatt több mint várlázító” – mondta Novák Előd.

Az ítélet nem jogerős, a per másodfokon folytatódik, miután a vád súlyosításért, a védelem felmentéséért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!