2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

1956 diák szavalta az egykor tiltott verset

2016. október 28., péntek 10:55, frissítve: péntek 11:34

Debrecenben szavalással emlékeztek az 1956-os forradalomra. A belvárosban 1956 diák szavalta el egyszerre Buda Ferenc Tizenöt-húszéves halottak című versét. A költő ezért és két másik versének megírásáért 60 évvel ezelőtt börtönbüntetést kapott. Most meghatódottan hallgatta végig a középiskolások előadását.

Debrecen egyik belvárosi sétáló övezetében 1956 diák egyszerre szavalta a Buda Ferenc Tizenöt-húszéves halottak című versét az '56-os ünnepségsorozat részeként. A középiskolások már hetek óta készültek az alkalomra. „Gyakoroltuk sokszor, osztályfőnöki órákon, illetve szünetekben is gyakoroltuk, hogy a hangsúly mindig megfelelő legyen, hogy minél hatásosabban adjuk át a közönségnek ezt a verset” – mondta Dér Emese diák.

A kiválasztott vers miatt Buda Ferenc költő az 1956-os események megtorlását követően egy év börtönbüntetést kapott. Őt 20 évesen érte a forradalom és szabadságharc. Azt mondta a közös verselést követően, hogy leírhatatlan érzés volt hallani a verset ekkora hatalmas tömeg elmondásában. Az pedig, hogy fiatalok szavalták, azt jelenti, nem veszik el '56 reménye. „Az, hogy a fiatalok odafigyelnek, ez mindennél fontosabb. Mi, vének már vagy odafigyelünk, vagy lankad a figyelmünk, az erőnkkel meg az inainkkal együtt, de hogyha ők ráfigyelnek, akkor nem volt hiába az egész” – fogalmazott a költő.

A debreceni önkormányzat ezt a közös verselést azért szervezte, hogy ilyen eseményekkel is minél több generációt meg tudjanak szólítani. „Aki ezen az eseményen részt vett, az egy picit átérzi ennek az 1956-nak a jelentőségét, hiszen azok az események voltak azok, amelyek tulajdonképpen elindították a kommunista rendszernek az összeomlását” – emelte ki Komolay Szabolcs alpolgármester.

A közös verselést követően a diákok dalokat énekeltek és egy kiállítást is megtekintethettek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján rendezett eseménysorozat részeként.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!