2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

17 éve gyilkolt, jogerős a büntetése

2015. november 10., kedd 21:10

Jogerős a 13 éves fegyházbüntetése annak a férfinak, aki 17 éve végzett egykori üzlettársával. Hamvas Gábor álnéven bujkált külföldön, 2013-ban fogták el az Interpol segítségével.

A vádlott 26 éves volt, amikor az ügyészség szerint 1998 elején megölte üzlettársát egy elszámolási vita miatt. Az áldozatot Pécs közelében az erdőbe csalta, ahol csákánynyéllel támadt rá, majd 19 késszúrással végzett vele. A gyilkos 15 évig rejtőzött külföldön, tavalyelőtt fogták el Angliában. Első fokon 13 év fegyházat kapott, a vádlott enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, így a büntetőügy a Pécsi Ítélőtáblára került.

Az ügyész szerint emberölésénél nem lehet enyhítő körülmény, hogy a bűncselekmény elkövetése és az ítélet kiszabása között hosszú idő telt el.

„Eltúlzottan enyhe büntetés kiszabására került sor. Erre figyelemmel, tisztelt ítélőtábla, indítványozom, hogy a törvényszék akként változtassa meg, hogy a vádlottra kiszabott szabadságvesztés tartamát súlyosítsa” – mondta a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze, Káli Katalin.

A vádlott tagad. Az utolsó szó jogán elpanaszolta, hogy álláspontja szerint sérült a védekezéshez való alkotmányos joga. Mint mondta, a börtönnek nem volt jogi könyvtára, és számítógépet sem kapott annyi időre, amennyi szerinte az érdemi védekezéshez kellett volna.

„Én ezért kértem a tisztelt ítélőtáblát, hogy hát, először is szerintem a jogi garanciákat figyelembe véve mentsenek fel ez alól az eljárás alól, mert ezt a bűncselekményt nem követtem el” – mondta a vádlott, Hamvas Gábor.

Az ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

„A vádlott terhére megállapított kiemelkedő tárgyi súlyára is figyelemmel a büntetési tételkeret felső határához közel eső mértékben maghatározott szabadságvesztés büntetés a 13 év fegyházbüntetés olyan szigorú büntetés, amely arányban áll a vádlott által elkövetett cselekmény tárgyi súlyával és a személyében felismerhető társadalomra veszélyességgel” – mondta a Pécsi Ítélőtábla tanácsvezető bírója, Tóth Sándor.

A másodrendű vádlott Hamvas Gábor testőre volt, aki végignézte a gyilkosságot. Ő nyolc év fegyházbüntetést kapott, amelyet már le is töltött.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!