2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

16,5 milliárd egy lehetséges olimpiai helyszínért

,

2017. január 12., csütörtök 19:37, frissítve: csütörtök 19:51

Átláthatatlan az olimpiai pályázat költségvetése. Egy LMP-s önkormányzati képviselő derítette ki, hogy nagy titokban az állam több mint 16 milliárd forintért vett meg egy telket az atlétikai centrum helyszínéül.

Egy 15 hektáros területet szemelték ki a Duna partján az atlétikai stadionnak. A Rákóczi, más néven a Lágymányosi híd pesti hídfőjétől délre található telek egy ingatlanfejlesztő magáncég érdekeltségébe tartozott. A kft. és vele együtt a területet 2014 decemberében vette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Az üzlet részleteit az MNV 2039-ig titkolta volna a nyilvánosság elől, de az LMP ferencvárosi önkormányzati képviselője adatigénylési pert indított, amelyet megnyert. A Vagyonkezelő kiadta az adásvételi szerződést, amelyből kiderült, hogy az állam 16 és fél milliárd forintot fizetett a területért. 2014-ben senki nem tudhatta, hogy Budapest rendezi-e a 2024-es olimpiát vagy sem. A döntés még most sem ismert, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak 2017 szeptemberében hirdet győztest Párizs, Budapest és Los Angeles közül.

Két forgatókönyv van: az egyik az, hogy az állam maga fog majd ingatlanfejlesztésbe, amely azt jelentené, hogy  közpénzen épülne lakópark, irodaház, vendéglátó helyiség – ezt azért erősen valószínűtlennek tartom. Illetve egy másik lehetséges eset, hogy ezt majd eladják egy magánbefejtetőnek, így a Kopaszi-gát után a Duna másik oldala is egy ilyen luxuslakóparkokkal tűzdelt terület lenne” – nyilatkozta Jancsó Andrea Katalin, a párt ferencvárosi önkormányzati képviselője.

A budapesti olimpiai pályázat alelnöke a turizmusért felelős kormánybiztos, Bienerth Gusztáv, akit hétvégén választottak a Magyar Úszószövetség elnökévé. Az üzletember a 90-es évek közepétől a 2000-es évek közepéig a PricewaterhouseCoopers magyarországi, majd regionális vezetője volt. Az amerikai tanácsadó cég az ő regnálása idején készítette el eredeti megvalósíthatósági tanulmányát egy budapesti olimpiáról. A dátum akkor még 2012 volt. A tanulmányt az Orbán-kormány megbízásából a PricewaterhouseCoopers átdolgozta a 2024-es olimpiára.

„A budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat teljes költségvetése 19 milliárd forint. Ez egy két és fél éves munkának és egy feladatnak a költségvetési kerete, ezen belül mozog a pályázat, a pályázati bizottság, és semmilyen olyan invesztíció nem történik ebből a forrásból, ami akár ingatlanvásárlás, akár eszközvásárlás, vagy ami nem közvetlenül a pályázat célját szolgálja. Ez egy nagyon jelentős összeg, de azért ne felejtsük el, hogy ez egy két és fél éves munka, egy globális projektnek az ellenértéke, és még így is kevesebb, mint a fele annak, amit másik európai vetélytársunk, Párizs költ ugyanerre” – mondta az olimpiai pályázat alelnöke.

A 19 milliárdos pályázati keretet egyébként már túllépték az atlétikai centrum helyszínének szánt dunaparti telekkel és azzal a több mint hét milliárd forintos tanácsadói szerződéssel, amelyet a PricewaterhouseCoopersszel és két másik külföldi céggel kötöttek. Ezenfelül a kormány tavaly decemberben több milliárd forintot ítélt oda különböző sportszövetségeknek olyan rendezvényekre vagy létesítményekre, amelyek a 2024-es olimpiai pályázathoz kapcsolódnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!