2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

145 milliós magyar segítség egy iraki menekültkórháznak

2017. május 29., hétfő 15:21, frissítve: hétfő 15:55

A magyar adófizetők állják hat hónapig az egyik iraki menekültkórház gyógyszerköltségeit. Erről állapodott meg az erbíli káld érsekkel az emberi erőforrások minisztere. A kórházban olyan keresztényeket látnak el, akik az Iszlám Állam elől menekültek el.

Az Iszlám Állam 2014 nyarán foglalta el a Ninivei-síkságot. A terület az újasszír birodalom központjáról, a Bibliából is ismert Ninivéről kapta a nevét. Az ókori várost ma Moszulnak hívják, amely Irak második legnagyobb városa. A Ninivei-síkságról 200 ezer keresztény menekült el a muszlim terroristák elől. A menekültek fele a 80 kilométerre fekvő, de már kurd többségű Erbilben talált átmeneti otthonra.

„A káld érsekség Erbilben létrehozott egy kórházat, a Szent József-kórházat, amelyet a Moszulból elmenekült embereknek a gyógyítására használnak. Nemcsak keresztényeknek, de elsősorban keresztényeknek. Itt havonta két-háromezer beteget ápolnak egy menekülttáborrá vált keresztény negyed közepén. Ennek a kórháznak a gyógyszerszükségletét 145 millió forinttal segítjük meg. Ez félévnyi gyógyszerellátásra elég” – ismertette az emberi erőforrások minisztere.

Az erbíli káld érsek Magyarországra látogatott, a vallási vezető az Emberi Erőforrások Minisztériumában írta alá a támogatói okiratot Balog Zoltán tárcavezetővel. „Nagyon szűkös erőforrásokból kell megoldanunk a problémákat, elsősorban adományokból. A múlt hónapra az a helyzet alakult ki, hogy kifogytunk a pénzből. Az önök adománya éppen a legjobbkor érkezett, mert addigra már a nagyon-nagyon szűkös erőforrásaink is kimerültek. Ugyanakkor azonban gondoskodnunk kell  az emberekről, azokról, akik a felszabadított falvakba visszatérnek” – mondta Bashar Matti Warda.

Moszult az elmúlt hónapokban foglalta vissza az iraki hadsereg az Iszlám Államtól. Az erbíli érsek azt kérte a magyar segélyszervezetektől, hogy vegyenek részt Irak újjáépítésében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!