2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

1,2 millió magyar menne külföldre dolgozni

2017. június 19., hétfő 20:33

A magyarok 15 százaléka, 1,2 millió ember tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – derült ki a Publicus Intézet reprezentatív felméréséből. A legfőbb motiváció továbbra is a magasabb jövedelem, de a válaszadók csaknem 30 százaléka azt is mondta: elege van a magyarországi politikai viszonyokból. A Fidesz frakcióvezetője megkérdőjelezi a kutatást.

„A helyzetet jól leírja, hogy ha távozik egy kolléga egy egységből, akkor nagyon nehéz a pótlás.” Az egyik balatoni szálloda igazgatója a nyári szezon elején panaszkodott arra, hogy alig van a tónál vendéglátós. A legtöbben külföldre mentek dolgozni. A Publicus Intézet egy friss felmérése szerint sokan követhetik őket.

A megkérdezettek 16 százaléka vagy tervezi a külföldi munkavállalást, vagy jelenleg is külföldre jár dolgozni, ez potenciálisan 1,2 millió embert jelent. A fiatalok körében a legmagasabb ez a szám: 37 százalékuk tervezi hosszabb-rövidebb időre elhagyni az országot.

„Ez a legversenyképesebb, leghatékonyabb, leginkább teljesítményt, kockázatot vállaló, nyelvet beszélő, vélhetően a szakmáját jól tudó kör” – jelentette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László. Hangsúlyozta, hogy általában a gazdaságnak az ilyen munkaerő hiányzik a legjobban.

Bár a felmérés szerint a legtöbben a magasabb bérek és a gyermekeiknek biztosítható megfelelő jövő miatt hagyják el az országot, jelentős részüknek a magyarországi politikai és közéleti viszonyokból van elegük. A válaszadók 26 százaléka az Orbán-kormányt teszi felelőssé az elvándorlásért.

„A nagyon kusza és bizonytalan politikai helyzet, a jövőbe látás képtelensége és a kilátástalanság az elsődleges motivációs faktor e politikai szempontok alapján. Illetve van még 7 százaléknyi szavazó, aki azt mondja, hogy az előző kormányok felelősek a mostanra kialakult állapotokért” – közölte Pulai András, Publicus Intézet ügyvezető igazgatója.

„Ha politikai megrendelésre dolgoznak, akkor kitűnő, mert összeeszkábálnak valami adatot arra nézve, hogy alátámasszák a politikai marhaságokat” – így reagált a felmérésre a Fidesz frakcióvezetője. Kósa Lajos szerint egyszerű szakmaiatlanság összekeverni az átmeneti külföldi munkavállalást a tartós külhoni letelepedéssel. „A fiatal azt mondja, hogy »szívesen vállalnék egy időre külföldön munkát«, ha ebből arra a következtetésre jutnak, hogy egymillióan akarnak kivándorolni az országból, ott tényleg eltévedtek. Bonyolult a kérdés, kezdjük elölről az egészet!” – mondta ki Kósa Lajos frakcióvezető.

A Publicus felmérése rámutatott arra is, hogy minden megkérdezettnek átlagosan hat közeli családtagja vagy ismerőse van, aki már külföldre vándorolt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!