2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

10 éve változatlan bérek, több ezer betöltetlen munkahely

Hír TV

2018. június 12., kedd 15:21, frissítve: péntek 12:11

Hatalmas a munkaerőhiány a közszférában. Most is több ezer betöltetlen álláshellyel számolnak. Egyebek mellett kazánkezelőt, rendszergazdát, óvodapedagógust, mentőst és tudományos munkatársakat keresnek a közalkalmazotti helyekre. A szakszervezet szerint az említett területeken 160 ezer olyan ember dolgozik, akinek a bére 10 éve változatlan.

Több mint 5 ezer betöltetlen álláshelyet hirdetnek a Belügyminisztérium oldalán, a jelentkezők viszont nem tolonganak. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete a béremelésben látja a megoldást.

„Minimálbér kiindulópontúak legyenek az illetménytáblák. Ebbe legyen mindenki beillesztve és ez kezeli a 10 éve nem változott kereseteket és kezeli az egyébként szükséges, ma is megfogalmazott általános, közszolgálatai keresetnövelési követelésünket” – mondta Boross Péterné, a szakszervezet elnöke.

Az jövő évről szóló költségvetési tervezetet szerdán nyújtja be a szaktárca. A közszolgák szakmai szervezete azonban az utolsó percig tárgyalna a módosításokról, mert a béremelésre nem látnak garanciát.

„Az új ciklusban az eddigieknél határozottabban kell megfogalmaznunk a törekvéseinket, tehát ettől a nagyon erőteljes hatalmi, politikai fölénytől, ami ezt a kormányt létrehozta, semmiképpen nem szabad megtorpannunk, vagy visszalépnünk, esetleg óvatosabban fogalmaznunk, hanem mindenképpen határozottabban kell fogalmaznunk” – mondta Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke.

Az önkormányzati dolgozók év elején tartottak két napos sztrájkot – lényegi eredmény nélkül. A közszolgálati bértábla viszont nem csak a közigazgatás dolgozóit, hanem a közoktatás vagy éppen a szociális ágazat munkavállalóit is érinti.

„A közalkalmazotti bértábla szerint például az én bérem, cirka 20 év diplomás munkaviszony után, a közalkalmazotti besorolásom, nem éri el a 160 ezer forintot. Tehát kevesebb mint a garantált pályakezdő szakmunkás bér. És ezt mindenféle pótlékokkal és kiegészítésekkel tornázták föl, amit sikerként próbált elkönyvelni a mindenkori szaktárca. Mi viszont kiszámoltuk azt, hogy a mindenkori nemzetgazdasági átlaghoz képest a mi bérünk az veszített az értékből” – mondta Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Az általános bérnövekedés mellett bevezetnék a diplomás bérminimumot is. Ezt bruttó 230 ezer forintban szabnák meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!